Kuřecí polévka s kokosem
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", Columbus Praha 2000, asijská kuchyně)Kuřecí polévka s kokosem- je oblíbená pikantní polévka asijského původu, která obratně využívá příchuť citrusů a kokosu jež se spojuje s pikantností přítomných chilli papriček.
Suroviny pro 4 osoby:350 g uvařených kuřecích prsíček bez kůže125 g neslazené nastrouhané kokosové dřeně500 ml vařící vody500 ml kuřecího vývaru4 jarní cibulky ('šalotky) pokrájené i s natí2 stonky citrónové trávy1 limetka1 lžička strouhaného zázvorového oddenku1 lžíce světlé sójové omáčky2 lžičky mletého koriandru2 velké červené chilli papriky1 lžíce čerstvé nasekané natě koriandru (ve velké nouzi nahradíme petrželkou)1 lžíce škrobové moučky smíchané ze 2 lžícemi studené vodysůl a pepř podle chutipokrájená červená chilli paprička na ozdobení.
Postup přípravy:Ostrým nožem nakrájíme kuřecí prsíčka na tenké nudličky.Kokosovou dřeň vložíme do žáruvzdorné misky a zalijeme vařící vodou.Pak směs protlačíme přes síto nebo cedník a takto připravenou kokosovou vodu vlijeme do hrnce s kuřecím vývarem.Přidáme jarní cibulky (šalotky) a oloupané naklepané stonky citrónové trávy, zbavené poškozených částí.Oloupeme kůru limetky a uděláme z ní nožem široké pruhy.Vymačkáme z limetky všechnu šťávu a přidáme ji do hrnce i s kůrou, zázvorem, sójovou omáčkou a koriandrem.Vidličkou rozmačkáme chilli papričky a přidáme je také do hrnce a směs v hrnci ohřejeme "téměř" k bodu varu.Přidáme nakrájené proužky kuřete a čerstvou nať koriandru (z nouze petrželky), uvedeme k varu a na mírném palmeni 10 minut povaříme.Vyjmeme citrónovou trávu, kůru limetky a červené chilli papričky.Pak přidáme ve vodě rozmíchanou škrobovou moučku - mícháme dokud polévka nezhoustne.Osolíme a opepříme podle chutí, ozdobíme nasekanou červenou chilli papričkou a okamžitě podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)