Misoširu - tradiční japonská polévka
(Tomio Okamura: "Recepty z HOBBY.cz", leden 2011, japonská kuchyně)
Mišoširu - je japonská polévka, která se v zemi původu podává s hlavním jídlem, pije se z misky a hůlkami si člověk přihrnuje do pusy všechny přísady. Název polévky je složený se slov "miso (sójová pasta z fermentovaných sójových bobů) a "širu" je označení rybího vývaru. Poctivý základ dále tvoří sušené mořské řasy, brambory pokrájené na kostičky, tužší tofu pokrájené na kostičky a sójové výhonky. Množství surovin je závislé na počtu strávníků, jeden větší brambor stačí i pro dva. Polévku si Japonci dopřávají každý den v různých obměnách a údajně prý je v ní skryto tajemství jejich vysokého věku. Autor receptu Tomio Okamura je po mamince Čech a po tatínkovi Japonec, rád vaří rád a ve svém obchůdku s japonskými potravinami a pochutinami i občas některé z tradičních japonských receptů osobně předvádí. Na zdravou japonskou kuchyni je pyšný. Kromě toho dnes jeho cestovní kancelář dováží do České republiky přibližně 110 tis. turistů ročně a jako jeden z vyvolených byl nedávno představen při osobní audienci japonskému císaři jako symbol spojující Českou republiku a Japonské císařství. Od podzimu 2004 je členem prezidia a od roku 2009 viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) a závoveň i jejím tiskovým mluvčím. Svými recepty zaujal italského kuchaře Emanuela Ridiho a v jeho TV progamu nás naučil připravovat tuto japonskou tradiční denní polévku. Sympatické také je, že japonské recepty jsou obecně jsou natolik jednoduché, že do nich nemusíte nic odměřovat.
Japonská polévka MišoširuSuroviny na dvě porce:
  • 2 brambory
  • granulovaný nebo jiný rybí vývar
  • 1-2 hrsti sójových výhonků
  • 2-3 špetky mořské řasy wasabe (nabobtnané předem ve vodě
  • 1tužší tofu na kostičky
  • 2-3 lžíce pasty miso nebo podle chutí
    Postup přípravy:
  • Řasy na pár minut namočíme do vody, až se rozvinou a zezelenají a stanou se křupavé
  • Brambory nakrájíme na menší kostky, tak budou uvařené asi za deset minut.
  • Pak přidáme granulovaný rybí vývar, což je rychlá a skoro instantní polévka; podle naší chuti můžete ji přidat více, pokud nejsme s chutí spokojeni.
  • Pak už se polévku skoro nevaříme, jen do ní vhodíme 2-3 hrsti sójových výhonků, vyždímané mořské řasy, tofu nakrájené na kostičky a promícháme.
  • Zakončíme přidáním pasty miso - do polévky jí použijeme tolik, aby nakonec byla slaná podle naší chuti.
  • Proto při jejím přidávání průběžně ochutnáváme, neboťpasta se usazuje na dně, tak nesmíme zapomínat míchat.
  • Polévka misoširu má chutnat po moři, ale vyladíme si její slanou rybí chuť tak, aby nám byla příjemná.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]