Kyselka s liškami z Vysočiny
(Recept je od paní Evy Skoumalové, uveden v příloze časopisu "Zahradkář", červen 2010, česká kuchyně)Kyselka s liškami - je mléčná polévka z Vysočiny, která podle porotkyně letní soutěže časopisu "Zlatý Recept" Jany Florentýny Zatloukalové je jednoduchá, chutná a má vtip. Občas se jí říká krajovým názvem kyselka, a snad ji lze nazvat i koprovkou. Je to polévka, která s pomocí mléčné záklechtky se zrodí do neobvyklé chuti a to pouze z brambor a vody, ve které se vařily. Když je ještě navíc dokonale dochucená lesními houbami - nejlépe liškami (někdy se bohužel vynechávají) je báječná.
Suroviny na 4 porce:1 hrst čerstvých lišek1 lžíce másla4 středně velké brambory1 lžička kmínu1 hrnek mléka2 lžíce hladké mouky2 snítky kopru nebo ždibec mraženého kmínu sekaného1/2 kelimku kyselé smetany případně i víc podle chuti2 vařená vajíčka
Postup přípravy:Brambory oloupáme a nakrájíme na malé koustky.Umyjeme je, zalijeme půl litrem vody, zasypeme kmínem a lžičkou soli.Brambory uvaříme téměř doměkka - stačí jim pět-sedm minut varu.V mezičase uvaříme vajíčka natvrdo a ubrouskem očistíme houby, případně je jen zlehka opláchneme studenou vodou.Větší kousky hub překrojíme podélně na polovinu, ale menší necháme celé.V pánvi zatím rozehřejeme máslo, přidáme houby a osmahneme je.V mléce rozkvedláme mouku a nalijeme směs do kastrůlku k uvařeným bramborům, (ze kterých vodu přirozeně nesléváme!)Rozmícháme a necháme dál dovařit aspoň deset minut, aby se mouka provařila a polévka zhoustla.Občas polévku promícháváme, nebo by se mohla její spodní hustá část přichytnout ke dnu hrnce a to již není dobré.Podle vlastní chuti polévku dosolíme a na závěr vmícháme kyselou smetanu.Ještě přidáme nasekaný kopr, oloupaná a nakrájená vajíčka a houby.Pokud se nám zdá polévka málo kyselá, přidáme ještě jednu lžičku dobrého světlého octa.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME