Kyselka s liškami z Vysočiny
(Recept je od paní Evy Skoumalové, uveden v příloze časopisu "Zahradkář", červen 2010, česká kuchyně)
Kyselka s liškami - je mléčná polévka z Vysočiny, která podle porotkyně letní soutěže časopisu "Zlatý Recept" Jany Florentýny Zatloukalové je jednoduchá, chutná a má vtip. Občas se jí říká krajovým názvem kyselka, a snad ji lze nazvat i koprovkou. Je to polévka, která s pomocí mléčné záklechtky se zrodí do neobvyklé chuti a to pouze z brambor a vody, ve které se vařily. Když je ještě navíc dokonale dochucená lesními houbami - nejlépe liškami (někdy se bohužel vynechávají) je báječná.
Kyselka s liškami z VysočinySuroviny na 4 porce:
  • 1 hrst čerstvých lišek
  • 1 lžíce másla
  • 4 středně velké brambory
  • 1 lžička kmínu
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 snítky kopru nebo ždibec mraženého kmínu sekaného
  • 1/2 kelimku kyselé smetany případně i víc podle chuti
  • 2 vařená vajíčka

    Postup přípravy:
  • Brambory oloupáme a nakrájíme na malé koustky.
  • Umyjeme je, zalijeme půl litrem vody, zasypeme kmínem a lžičkou soli.
  • Brambory uvaříme téměř doměkka - stačí jim pět-sedm minut varu.
  • V mezičase uvaříme vajíčka natvrdo a ubrouskem očistíme houby, případně je jen zlehka opláchneme studenou vodou.
  • Větší kousky hub překrojíme podélně na polovinu, ale menší necháme celé.
  • V pánvi zatím rozehřejeme máslo, přidáme houby a osmahneme je.
  • V mléce rozkvedláme mouku a nalijeme směs do kastrůlku k uvařeným bramborům, (ze kterých vodu přirozeně nesléváme!)
  • Rozmícháme a necháme dál dovařit aspoň deset minut, aby se mouka provařila a polévka zhoustla.
  • Občas polévku promícháváme, nebo by se mohla její spodní hustá část přichytnout ke dnu hrnce a to již není dobré.
  • Podle vlastní chuti polévku dosolíme a na závěr vmícháme kyselou smetanu.
  • Ještě přidáme nasekaný kopr, oloupaná a nakrájená vajíčka a houby.
  • Pokud se nám zdá polévka málo kyselá, přidáme ještě jednu lžičku dobrého světlého octa.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]