Smetanová polévka
(Vilém Vrabec "Teplá kuchyně", str. 139, StZdN Praha 1961)

Suroviny pro 6 osob:
  • 500 ml kyselé smetany
  • 1 litr vody
  • 40 g mouky
  • sůl
  • kmín
  • trochu octa dle chuti
  • 2 žemle nakrájené na kostečky a osmažené na másle

    Postup přípravy:
  • Do vody dáme kmín, sůl a asi čtyři minuty vaříme.
  • V trošce vychladlé kmínové vody dobře rozkvedláme mouku a přilijeme ji do vařící kmínové vody.
  • Za stálého míchání dobře povaříme a pak procedíme.
  • Nakonec do polévky vlijeme rozkvedlanou kyselou smetanu a silně prohřejeme.
  • Hotovou polévku podle chuti okyselíme octem, trochu přisolíme.
  • Podáváme s osmaženou žemlí.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]