Houbová česnečka
(Vilém Vrabec: "Jihočeská houbařská kuchařka", str. 58, Svépomoc Praha 2008, česká kuchyně)

Houbová česneckaSuroviny:
  • 300 g čerstvých hub (pokud možno houby tmavé, např. hřib hnědý, hřib strakoš, křemenáč osikový, kozák apod.
  • 1 a 3/4 litru vody
  • 1-2 kostky masoxu Knorr
  • kmín drcený
  • 6 stroužku česneku, utřeného
  • sůl a mletý pepř podle chuti
  • pažitka, jemně nasekaná
  • 150 g chleba, na proužky nebo kostičky případně topinky
  • 30 g sádla nebo oleje

    Postup přípravy:
  • Očištěné houby nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou.
  • Přidáme masox a vaříme asi 20 minut.
  • Pak přidáme do polévky česnek rozetřený se solí, pepř, trochu roztlučeného kmínu a jemně rozsekanou pažitku.
  • Ještě pět minut povaříme.
  • Chléb nakrájený na kostičky nebo proužky osmažíme na tuku a použijeme jako vložku do polévky.
  • Polévku podáváme na talířku a opečený chléb zvlášť v misce nebo podáváme k polévce topinky.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]