Polévka z kuřete a kukuřice
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 12, Columbus Praha,1999, čínská kuchyně)
Polévka z kuřete a kukuřice - je podle lístečku, který zanechala v naší oblíbené kuchařce moje dcera Soňa s výraznou poznámkou napsaném na žlutém lístečku připevněném sponkou u tohoto receptu - VELMI DOBRÁ. To mne pobídlo její lahodnost ověřit a vás o ní také neošidit. Vím, že dcera má hrozně ráda polívečky, co mám povídat atak tato poznámka receptu poskytuje hodnověrné doporučení. Polévku výrazně ochucuje špetka chilli a přítomnost sherry, zatímco červené paprikové lusky a rajčata ji dodávají svěží až optimistickou barvu.
Kuřecí polévka s kukuřicí-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 1 kuřecí prsíčka bez kůže a kostí (asi 175 g)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2-3 uhlopříčně pokrájené mladé cibulky (šalotky nebo tzv. jarní cibulky)
  • 1 malá nebo 1/2 velké jemně pokrájené červené papriky
  • 1 stroužek česneku rozetřený
  • 125 g jemně pokrájených mladých klasů cukrové kukuřičky (může být sterilovaná ve slaném nálevu, scezená)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 200 g kukuřičných zrn (mohou být použita rozmrazená)
  • 2 lžíce sherry
  • 2-3 lžičky sladké chilli omáčky
  • 2-3 lžičky škrobové moučky
  • 2 oloupaná a rozčtvrcená rajčata
  • sůl a pepř
  • nasekaná čerstvá nať koriandru nebo petrželky na ozdobu

    Postup přípravy:
  • Kuřecí prsíčka nakrájíme na čtyři dlouhé pruhy a pak z nich přes vlákna nakrájíme malé kousky.
  • Ve woku nebo větším katrolu (pánvi) rozehřejeme olej a otáčíme nádobou aby olej pokryl rovnoměrně dno a byl skutečně horký (nesmí se z něho kouřit!!!).
  • Přidáme nakrájené maso a 3-4 minuty je smažíme, přitom pohybujeme wokem (nádobou), aby se osmažilo po všech stranách a maso nezůstalo uvnitř syrové.
  • Přidáme cibulky, papriku, česnek a 2-3 minuty vše smažíme.
  • Přidáme kukuřičné klásky a vývar, vše uvedeme do varu.
  • Přidáme zrna cukrové kukuřice, sladkou chilli omáčku, zalijeme sherry a podle chuti osolíme.
  • Za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 5 minut.
  • Mezitím smícháme kukuřičnou škrobovou moučku s trochou studené vody a přidáme do polévky na zahuštění.
  • Vše uvedeme opět do varu a mícháme dokud tekutina nezhoustne.
  • Přidáme pokrájená rajčata, sůl a pepř podle chuti a povaříme ještě 1-2 minuty na mírném plameni.
  • Polévku podáváme horkou, ozdobenou nasekanou natí koriandru (požádejte svého zelináře, ať vám ho již konečně přiveze) nebo petrželkou.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]