Polévka z červené řepy
(Recept z časopisu "Naše krásná zahrada", prosinec 2004)Červená řepa - je v kuchyních ceněna hlavně pro svoji celoroční dostupnost, obsah nutričních látek a výbornou chuť. Jemnou konzistenci a výbornou chuť mají jen nedorostlé mladé bulvy do průměru 5 cm. Ty se konzumují čerstvé nebo se zamrazí. Větší bulvy se musí tepelně zpracovávat vařením, dušením, zaděláváním nebo pečením. Před vařením bulvu vydrhneme pod proudem vody kartáčem a osušíme. Kořínky neokrajujeme, listy odstřihneme 1-2 cm nad bulvou, aby při vaření neunikala šťáva a nevyluhovalo se barvivo. Do vody přidáme trochu citrónové šťávy, vodu uvedeme do varu, Do vody vložíme řepu a vaříme při mírné teplotě asi 50 minut. Správně uvařené bulvy lze snadno tence oloupat. Mohou se využít teplé i studené.
Suroviny na 4 porce:400 g červené řepy, oloupaná na kostky250 g brambor, oloupané na kostky1 cibule, na kostičky1 lžíce másla1 litr hovězího vývaru (instantní)1 lžička sušené majoránky1 bobkový list2 lžíce červeného octasůl a čerstvě mletý pepř
Na ozdobu:4 lžíce malých cibulek nejlépe šalotekcukety, nakrájenéčervená řepa, nakrájená
Postup přípravy:Cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme bobkový list, brambory a červenou řepu. Promícháme a krátce podusíme a přilijeme vývar a ochutíme majoránkou.Polévku uvedeme do varu a při mírné teplotě vaříme asi 20 minut. Vyjmeme bobkový list a zeleninu propasírujeme (nebo rozmixujeme). Osolíme, opepříme a přilijeme vinný ocet.Polévku podáváme v miskách, ozdobenou nakrájenou cuketou, červenou řepou a cibulkami.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME