Polévka z červené řepy
(Recept z časopisu "Naše krásná zahrada", prosinec 2004)
Červená řepa - je v kuchyních ceněna hlavně pro svoji celoroční dostupnost, obsah nutričních látek a výbornou chuť. Jemnou konzistenci a výbornou chuť mají jen nedorostlé mladé bulvy do průměru 5 cm. Ty se konzumují čerstvé nebo se zamrazí. Větší bulvy se musí tepelně zpracovávat vařením, dušením, zaděláváním nebo pečením. Před vařením bulvu vydrhneme pod proudem vody kartáčem a osušíme. Kořínky neokrajujeme, listy odstřihneme 1-2 cm nad bulvou, aby při vaření neunikala šťáva a nevyluhovalo se barvivo. Do vody přidáme trochu citrónové šťávy, vodu uvedeme do varu, Do vody vložíme řepu a vaříme při mírné teplotě asi 50 minut. Správně uvařené bulvy lze snadno tence oloupat. Mohou se využít teplé i studené.
Suroviny na 4 porce:
  • 400 g červené řepy, oloupaná na kostky
  • 250 g brambor, oloupané na kostky
  • 1 cibule, na kostičky
  • 1 lžíce másla
  • 1 litr hovězího vývaru (instantní)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce červeného octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
    Na ozdobu:
  • 4 lžíce malých cibulek nejlépe šalotek
  • cukety, nakrájené
  • červená řepa, nakrájená

    Postup přípravy:
  • Cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme bobkový list, brambory a červenou řepu.
  • Promícháme a krátce podusíme a přilijeme vývar a ochutíme majoránkou.
  • Polévku uvedeme do varu a při mírné teplotě vaříme asi 20 minut.
  • Vyjmeme bobkový list a zeleninu propasírujeme (nebo rozmixujeme).
  • Osolíme, opepříme a přilijeme vinný ocet.
  • Polévku podáváme v miskách, ozdobenou nakrájenou cuketou, červenou řepou a cibulkami.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]