Hrstková luštěninová polévka
(Bohumil Hlava aj.: "Luštěniny", z edice LOTOS, vydalo nakladatelství MONA Praha, 1989)
Hrstková polévka - je tradiční hanácká polévka z luštěnin a obilovin. Luštěninové polévky byly na Hané i Valašsku známé již dříve jak v 19. století, ponejvíce jako jídla příležitostná. Na Valašsku se hrachová polévka vařila na Štědrý den večer a hrách, čočka a fazole byly součástí vánoční "ščedračky". Pravděpodobně v tradiční štědračce, zvané podle svého pestrého složení na Hané polévka "trošková" nebo "hrstková", má základ i polévka "milionová" známá z Rusavy z 20. století. Polévka uměla prý zasytit i řádné chlapy, přitom je velmi jednoduchá. V původním receptu se vaří namočené luštěniny s nabobtnalými kroupami současně v jednom hrnci. Pro začátek doporučuji však luštěniny předem namočit přes noc, aby pak byly uvařeny současně doměkka spolu s propláchnutými nabobtnalými kroupami. Případně pro jistotu můžeme kroupy předvařit zvlášť a pak je povařít v polévce téměř ke konci spolu s již změklými luštěninami. Nakonec polévku dochutíme česnekem se solí, ovoníme majoránkou a podáváme.
Hrstková polévka, foto zdrojSuroviny pro 6-8 osob:
  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst fazolí
  • 1 hrst krup
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce mouky
  • horká voda dle potřeby
  • sůl
  • majoránka
  • 6 stroužků česneku
    Příloha: čerstvý chléb

    Postup přípravy:
  • Přebrané a propláchnuté luštěniny předem přes noc namočíme a druhý den uvaříme doměkka. Kroupy propláchneme namočíme a necháme nabobtnat (nebo předvaříme doměkka zvlášť).
  • Ze sádla a mouky připravíme zlatavou jíšku, kterou rozmícháme v horké vodě, přidáme k luštěninám, osolíme a 15 minut povaříme. Ke konci přidáme kroupy, případně již předvařené.
  • Polévku dochutíme majoránkou a nakonec česnekem utřeným se solí.
  • Polévku podáváme jako vydatné hlavní jídlo s chlebem nebo škvarkovými plackami.
    »Podle M. Úlehlové-Tilschové se: ". . . nejprve uvaří v železňáku krupice s cibulkou zároveň na másle, zalije vodou, přidá z hrnku hrstka namočeného hrachu s hrstkou barevných fazolí, z druhého hrníčku nabobtnalé kroupy, ještě se přidá po delším varu do toho hrstka spařeného prosa a pohančených krup. Naposledy se osolí, opepří a přidá rozetřený česnek"«

    (Jaroslav Štika: "Lidová strava na Valašsku", Nakladatelství Kneifl, 1997)
    » nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]