Hrstková polévka - je tradiční hanácká polévka z luštěnin a obilovin. Luštěninové polévky byly na Hané i Valašsku známé již dříve jak v 19. století, ponejvíce jako jídla příležitostná. Na Valašsku se hrachová polévka vařila na Štědrý den večer a hrách, čočka a fazole byly součástí vánoční "ščedračky". Pravděpodobně v tradiční štědračce, zvané podle svého pestrého složení na Hané polévka "trošková" nebo "hrstková", má základ i polévka "milionová" známá z Rusavy z 20. století. Polévka uměla prý zasytit i řádné chlapy, přitom je velmi jednoduchá. V původním receptu se vaří namočené luštěniny s nabobtnalými kroupami současně v jednom hrnci. Pro začátek doporučuji však luštěniny předem namočit přes noc, aby pak byly uvařeny současně doměkka spolu s propláchnutými nabobtnalými kroupami. Případně pro jistotu můžeme kroupy předvařit zvlášť a pak je povařít v polévce téměř ke konci spolu s již změklými luštěninami. Nakonec polévku dochutíme česnekem se solí, ovoníme majoránkou a podáváme.
» nahoru»Podle M. Úlehlové-Tilschové se: ". . . nejprve uvaří v železňáku krupice s cibulkou zároveň na másle, zalije vodou, přidá z hrnku hrstka namočeného hrachu s hrstkou barevných fazolí, z druhého hrníčku nabobtnalé kroupy, ještě se přidá po delším varu do toho hrstka spařeného prosa a pohančených krup. Naposledy se osolí, opepří a přidá rozetřený česnek"«(Jaroslav Štika: "Lidová strava na Valašsku", Nakladatelství Kneifl, 1997)