Krémová kukuřičná polévka s olivami
(Jarmila Teplíková, Lenka Světová, Dagmar Derré: "Olivová kuchařka", vydal Smart Press Praha, 2006)

Suroviny na 4 porce:
  • 1 cibule, najemno
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 2 plechovky konzervovaných kukuřičných zrn
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 100 g vypeckovaných oliv
  • 150 g vařené vepřové šunky
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 svazeček pažitky, nasekaný
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • V hrnci na oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli a přidáme nasekaný česnek a ihned podlijeme zeleninovým vývarem.
  • Tři lžíce kukuřičných zrn odložíme stranou a zbytek spolu s kurkumou vmícháme do vývaru v hrnci.
  • Necháme vše asi 10 minut provařit a přidáme smetanu a citrónovou šťávu.
  • Vaříme ještě asi tři minuty a pak obsah v hrnci rozmixujeme, dochutíme čerstvě mletým černým pepřem a solí.
  • Olivy nakrájíme na plátky, šunku na úzké proužky a vše i se zbytkem kukuřice přidáme do polévky a necháme ještě chvíli provařit.
  • Polévku rozdělíme na talíře a posypeme nadrobno nasekanou pažitkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]