Kulajda (2 x)
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", str. 32, Merkur Praha, 1975, česká kuchyně)
Kulajda - je tradiční krajová polévka, bílé až smetanově nažloutlé barvy. Má mírně nakyslou, koprovou vůni i chuť, je hustší konzistence s vložkou nakrájených brambor a vejcem v různých podobách, např. se zatřenými neboli ztracenými vejci, vejci natvrdo aj. V horských oblastech (Šumava, Českomoravská vysočina) jsou kromě hlavních surovin jako je tuk, hladká mouka, brambory, kmín, sůl, smetana a ocet dávany do polévky čerstvé či v zimě sušené houby, včetně jejich vývaru. Je to jednoduchá, poměrně oblíbená polévka, se kterou se často setkáváme v našich restauracích, kde představuje vyhledávanou krajovou specialitu. Koluje mezi kuchařkami v několika "zaručeně pravých" verzích. První je z Vysočiny a následuje ta ze Šumavy - rozdíly nejsou příliš velké. Odlišují se pouze typem smetany (šlehačka x kyselá smetana), přídavkem hub a u šumavské pak v podávání se zastřenými vejci. Ve Wikipedii si můžeme přečíst že: "Kulajda je typická jihočeská polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka a brambor. Typická je pro svojí vysokou hustotu, bílou barvu a charakteristickou chuť. Základní surovinou polévky jsou houby, které jí propůjčují charakteristickou vůni. Pro přípravu kulajdy neexistuje jednotný recept, který by byl univerzální. Vyskytuje se mnoho variant, které se odlišují kořením a dalšími přísadami přidávanými do polévky. Občas se kulajda pro svoji sytost podává jako samostatný hlavní chod místo předkrmu."
Kulajda s houbami z Českomoravské vysočiny
Kulajda z Vysočiny s liškami-ilustrační obrázek Suroviny pro 4 osoby:
  • 3 větší brambory. oloupané, na kostičky
  • 3 čerstvé tvrdší houby (lišky, hříbky) nebo hrstka sušených, namočených a rozkrájených
  • 250 ml kyselé smetany
  • 1 lžíce mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • kopr


  • Postup přípravy:
  • Rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě (asi 800 ml) s houbami doměkka.
  • Pokud použijeme sušené houby tak je nejdříve opereme, namočíme (nejlépe přes noc), aby změkly a případně je ještě rozkrájíme nadrobno.
  • Vodu z nich použijeme k zvýraznění chuti polévky.
  • K měkkým bramborám přilijeme podle chuti a potřeby vodu ze sušených hřibků, přidáme smetanu se zakvedlanou moukou na zahuštění a povaříme.
  • Nakonec přilijeme do polévky rozkvedlaná vejce a posypeme rozsekaným koprem.
    nahoru


    Šumavská kulajda se ztracenými vejci"Šumavská kulajda z vejci-ilustrační obrázek
    Suroviny pro 4 osoby:
  • 800 ml vody
  • 300 g brambor (3 až 4 větší brambory)
  • 30 g sušených hub (nejsou nutné)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka kmínu
  • 250 ml kyselé smetany
  • sůl podle chuti
  • 1 snítka kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
  • 4 vejce
  • 50 g másla


  • Postup přípravy:
  • Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou a vymícháme.
  • Přidáme brambory, houby (nejsou nutné), kmín, sůl, a polévku povaříme 20 až 30 minut až brambory změknou.
  • Pak přidáme kopr, polévku necháme přejít varem a přidáme máslo na zjemnění chuti.
  • Do každé porce na talíři přidáme ještě kyselou smetanu a vložíme jedno ztracené vejce.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]