Chlebové polévky (3 x)
Chlebové polévky - jsou staročeské polévky, které umožníly spotřebovat tvrdší chléb v chutném a vydatném jídle. Chléb je starobylé jídlo z obilí, který se vyvinul z původních placek upečených z ječné mouky, které pak byly usušené a nazývaly se "máza". Před použitím se placky vlhčily vodou. Později (3500 př.n.l.) vznikl chléb kvašený, který se již pekl jako bochníček. Rozšíření kvašeného chleba umožnil až vynález ručního rotačního mlýnku na obilí (3. stol př. n.l.). Později již obyčejný chléb konzumovali všichni, ztvrdlý chléb nebo kůrky jedli chudáci. Ve 14. století se již chléb nelámal, ale krájel na krajíce, ty se sušily a opékaly na "topénky". Při stolování se topénky někdy dávaly pod maso na stoly místo talířů. Chléb se pak snědl nebo nabídl psům. Sušený či opečený chléb se strouhal a drobil a pak se z něj vařila kaše a varmuže - obdoby kaše. V pozdější době (19. stol.p.n.l.) se pekl režný chléb a úcta k němu byla v minulosti příslovečná. Stůl, na kterém chléb ležel, byl místem téměř posvátným. Chléb na stole býval výrazem selského postavení. Všude jinde se chléb před věčně nedojedenými dětmi a čeledí spíše skrýval. Hospodyně se ho snažily všemožně využít i po ztvrdnutí (pokud vůbec zbyl), nejčastěji na topinky, rozvařením na kaše nebo na polévky.
Chlebová polévka s párky
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", Merkur Praha,1975, str. 31, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 2 šálky rozlámaných tvrdších chlebových kůrek
  • 1 litr vývaru z kostí nebo polévkové kostky
  • sůl
  • 2 párky
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • petrželová nať
  • 1/ lžíce másla (není nutné)
    Postup přípravy:
  • Kůrky vložíme do horkého masového vývaru a necháme změknout.
  • Pak je za občasného promíchání povaříme asi půl hodiny, osolíme a opepříme.
  • Když jsou již všechny kůrky rozvařené, odstavíme z ohně a přilijeme v troše chladného vývaru rozkvedlané žloutky.
  • Kolečka párků necháme v polévce jen prohřát, už ji nevaříme.
  • Nakonec přidáme nasekanou petrželku.
  • Pokud se nám líbí můžeme polévku, zvláště když je dnes připravena z kostky, trochu přimastit máslem.

    Chlebová polévka s brambory - žebrácká
    (Juliana Fialová: "Česká kuchařka", Merkur Praha,1975, str. 31, česká kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 litr vody
  • 2 šálky nakrájených tvrdých chlebových kůrek
  • 2 středně velké brambory, na kostky
  • 1 menší cibule, najemno
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 1 šálek kyselé smetany
  • 1-2 žloutky
  • petrželová nať
  • citrón
    Postup přípravy:
  • Do jednoho litru vody nebo vývaru z kostí (nebo polévkové kostky) dáme chléb, česnek utřený se solí (můžeme vynechat nevyžebráme-li), jemně pokrájenou cibuli a rozvaříme.
  • Můžeme přidat i jinou zeleninu, pokud ji máme.
  • Polévku pak prolisujeme nebo rozmixujeme, případně máme-li dobré zuby, ponecháme chléb v kouscích.
  • Po odstavení z ohně přidáme smetanu s rozkvedlanými žloutky a citrónovou šťávou.
  • Už nevaříme, jsou tam žloutky!
    Jeden z mých nejhodnějších sousedů mně věnoval několik starších kuchařek. V jedné z nich chybí již několik předních listů, ale podle reklam v ní obsažených se domnívám, že byla vydána nějak těsně před druhou světovou válkou. Tato kuchařská kniha je věnována výživě dětí od kojenců, přes batolata, až po starší děti. Našel jsem zde spoustu zajímavých, jednoduchých a na dnešní dobu laciných receptů. Mezi ně patří i níže uvedený recept na žemlovou (chlebovou) polévku, kterou tuto tématickou stránku ukončuji.
    Žemlová nebo chlebová polévka
    (Anonym: "Výživa dětí", str.115, asi z r. 1937, česká kuchyně)
    Suroviny:
  • 2 žemle nebo 100 g chleba
  • 300-400 ml vody
  • sůl dle chuti
  • 40 g másla
  • 125 ml jogurtu nebo kefíru či smetany.
    Postup přípravy:
  • Nakrájíme na drobné kousky žemle nebo chleba a v malém množství vody rozvaříme na kaši, prolisujeme, osolíme a přihřejeme. Přidáme máslo a ihned odstavíme.
  • V jiné nádobě rozkvedláme žloutek v kefíru, jogurtu nebo smetaně a za stálého míchání vléváme do odstavené polévky.
  • Nesmí se již vařit!

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]