Staročeská pucková polévka
(Joza Břízová: "Co se v Praze vařívalo", sešity domácího hospodaření, svazek 124, s. 3, Práce Praha, 1984, česká kuchyně)
Pucková polévka - je staročeská zasmažená polévka se zavařenými těstovinovými noky "in situ". Pucková se tato polévka jmenovala proto, že se nehledělo ani na hladkost polévky, ani na tvar nočků, a tak v polévce nebylo nouze o plovoucí různotvaré těstovinové zvané "pucky".
Suroviny:
Na nočky:
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • sůl
  • 1 lžička rozehřátého másla nebo oleje
  • asi 150 g polohrubé mouky


  • Na polévku:
  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1,5 litru vody
  • sůl
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1-2 kostky masoxu
  • petrželka
  • Postup přípravy:
    Příprava nočků:
  • V hrnečku rozkloktáme vejce s mlékem a solí, přidáme po částech tuk a mouku.
  • Dobře vypracovávám na hladké těstíčko.
    Příprava polévky:
  • Z másla a mouky připravíme zlatavou jíšku, zalijeme ji v hrnci (2 litry) studenou vodou a hned metlou na sníh dobře prošleháme.
  • Přidáme sůl, kmín, masox a dobře provaříme. Lžičkou namáčenou do studené vody vykrajujeme z těstíčka nočky, a vhazujeme je do vařící polévky.
  • Chvíli povaříme, až všechny nočky vyplavou na povrch. Polévku dochutíme rozsekanou petrželkou a podáváme.

    Chodská kuclíková polévka
    (Recept podle paní Sladké v časopise "Apetit", duben 2008)
    Kuclíková polévka - je jednoduchou obdobou staročeské "puclíkové polévky" (viz výše), která se hodně podobná kyselu z jiných krajových oblastí. Na Chodsku se říká nokům velikosti hrášku "kuclíky" a odtud pak název této krajové polévky.
    Suroviny pro 8 osob:
    Na nočky:
  • 2 hrsti hladké mouky
    Na vlastní polévku:
  • 1 litr mléka
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • sůl podle chuti.
    Postup přípravy:
  • Dva dny předem vlijeme do hrnce litr čerstvého plnotučného mléka a přidáme tři lžíce bílého jogurtu. Necháme stát na teplém místě až mléko zkysne dotuha.
  • Do 1,5 litru vroucí osolené vody vsypeme postupně a za stálého míchání mouku. Měly by vzniknout malé nočky o velikosti hrášku, na Chodsku zvané "kuclíky".
  • Dvacet minut provaříme, pak vlijeme kyselé mléko a prohřejeme ajiž dál nevaříme!
  • Polévku podáváme s bramborami na loupačku nebo s chlebem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]