Bramborová polévka z vepřových žebírek s majoránkou
(Recept od Vladimíra Böhma z Kralup nad Vltavou, únor 2006, česká kuchyně)
Mleté maso - je obecně vděčné svými téměř nepřebernými možnosti úprav a různými obměnami jak z hlediska složení mletého masa, tak použitého koření, bylinek nebo druhu zeleniny i příloh. Takový je i pokrm, u kterého zapečené vrstvy ochuceného mletého masa ve vrstvách těstovin před zapečením zalijeme vajíčky. Jednoduché, laciné a dobré! Nic nebrání tomu, abychom zapékané těstoviny nebo již mleté maso podle libosti okořenili a podle svého ovoněli bylinkami.
Suroviny:
  • 1 kg vepřových žebírek
  • 1,5 l vody na uvaření žebírek
  • 4 zrnka pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • 500 g oloupaných brambor, na kostičky
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla na jíšku
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • polévkové koření např. "Vegeta" na dochucení (není nutné)

    Postup přípravy:
  • Žebírka uvaříme ve vodě s pepřem, novýn kořením, solí a cibulí.
  • Zvlášť také uvaříme kostičky z brambor.
  • V jiném hrnci připravíme z tuku a mouky světlou jíšku.
  • Jíšku zalijeme vývarem z vepřových žebírek a provaříme za stalého míchání asi tak 30 minut.
  • Po provaření přidáme kostičky brambor, rozetřený česnek, majoránku a dle chuti mletý pepř.
  • Případně polévku ještě dochutíme polévkovým kořením např. vegetou.
  • Nakonec přidáme na menší kousky nakrájené maso z obraných žebírek.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]