Francouzská polévka s pistou - Soupe au pistou
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchařka", str. 128, Merkur Praha 1981, francouzská kuchyně)Soupe au pistou - je provensálská zeleninová, velmi hustá polévka aromatickou pastou, připravenou z výtečných surovin, které patří mezi základní v provensálské kuchyni. Jsou to - česnek opěvovaný básníky jako "condiment divin" - božská přísada nebo "ami del l´homme" - přítel člověka, dále velmi kvalitní olivový olej a konečně "fines herbes" - jemné bylinky a "plantes aromatiques" - aromatické rostliny, které dodávají provensálské kuchyni onu nenapodobitelnou vůni. To všechno teď použijeme k přípravě voňavé aromatické pasty "pistou", kterou použijeme v následujícím receptu k ochucení zmíněné zeleninové polévky s fazolemi.
Suroviny pro 6 osob:
2 litry osolené vody125 g fazolek3 velké brambory125 g bílých fazolí125 g tmavých fazolí2 tykvičky2-3 středně velké mrkve4 stroužky česnekusnítka čerstvé bazalky4 velká rajčata, oloupaná, z toho 3 nadrobno nakrájenápůl sklenky olivového oleje50 g hrubých nudlí100-150 g strouhaného sýra, podává se zvlášť
Postup přípravy:
Příprava "pistou" V hmoždíři nebo třecí misce utřeme česnek, zelené lístky bazalky a dužinu jednoho syrového rajčete. Postupně k tomu přikapáváme olivový olej, aby vznikla kašička - "pistou".
Příprava polévky:Ve slané vodě vaříme asi 1,5 hodiny všechnu nahrubo pokrájenou zeleninu, včetně tří nadrobno nakrájených rajčat - čtvrté rajče jsme už použili na přípravu pistou. Asi čtvrt hodiny před skončením vaření přidáme nudle. Do vývaru vlijeme připravené "pistou" (viz výše) a nádobu stáhneme z ohně. Polévka má mít hutnost téměř zeleninového pokrmu. Podáváme ji v míse současně s miskou strouhaného tvrdého sýra.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME