Švýcarská sýrová polévka
(Recept z MF Dnes, rubrika "Víkend 100 chutí", z hotelu "Pod věží" na Malé straně v Praze, duben 2005, švýcarská kuchyně)
Suroviny:200 g ementálu150 g tvrdší veka, na kostky3 šálky hovězího vývaru1 šálek bílého vínasůl a mletý pepř podle chuti2 středně velké cibule, na kolečka30 g prorostlé slaniny na širší tenké proužkypažitka na ozdobu, nasekaná
Postup přípravy:Kostky veky vložíme do vroucího vývaru a 10 minut povaříme.Zahuštěný vývar prolisujeme nebo rozmixujeme a v kastrolu opět uvedeme do varu.Přilijeme víno, přidáme jemně nastrouhaný sýr, dle chutí osolíme, opepříme a ohřejeme. Mezitím tenké plátky slaniny vložíme rozpálenou pánev, za chvíli přidáme kolečka cibule a osmažíme dozlatova.Polévku nalijeme do nahřátých šálků, ozdobíme rozškvařenou slaninou a posypeme pažitkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME