Vaječná sedlina - vložka do polévky
(Maryna Klimenková: "Vaříme zdravě, chutně, a hospodárně, část. Polévky",str. 54, SZdN, Praha 1960)
Vaječné sedliny - jako vložky do polévek podáváme v jemných vývarech a polévkách při slavnostních příležitostech. Je to vlastně v páře uvařený pudink, jehož základ tvoří vejce, rozmíchaná v tekutine tj. v troše polévky, mléka nebo smetany. Můžeme jim dodat další chutě např. přidáním šunky, odblaněného na cibulce smaženého mozečku, dušeného prolisovaného brzlíku, utřených játer nebo sekané zeleniny (hrášek, rajská jablíčka). Dáváme-li do sedlin méně vajec, než je v předpise uvedeno, musíme je zahustit přídavkem mouky nebo strouhanky.
Suroviny:
Varianta I.:
  • 125 ml prochladlé polévky
  • 1 lžíce mouky
  • 4 vejce
  • sůl
  • zelená petrželka
  • 10 g tuku na vymazání hrnečku
    Varianta II.:
  • 60 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 10 g mouky
  • petrželka
  • 10 g tuku na vymazání hrnečku

    Postup přípravy:
  • Ve studené polévce nebo mléce či smetaně rozkvedláme celá vejce, po případě vejce a žloutky, a dobře našleháme.
  • Přidáme sůl, koření, a je-li třeba, k zahuštění trochu mouky.
  • Směs nalijeme do dobře vymazaného porcelánového hrnečku a přiklopíme pokličkou nebo ovážeme pergamenem.
  • Hrneček postavíme do většího hrnku s vařící vodou, hrnec přiklopíme a sedlinu vaříme v páře půl hodiny.
  • Vařenou sedlinu vyklopíme, krájíme na kostky, plátky nebo z hrnečku vykrajujeme lžičkou do polévky malé nočky.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]