Vaječná sedlina - vložka do polévky
(Maryna Klimenková: "Vaříme zdravě, chutně, a hospodárně, část. Polévky",str. 54, SZdN, Praha 1960)Vaječné sedliny - jako vložky do polévek podáváme v jemných vývarech a polévkách při slavnostních příležitostech. Je to vlastně v páře uvařený pudink, jehož základ tvoří vejce, rozmíchaná v tekutine tj. v troše polévky, mléka nebo smetany. Můžeme jim dodat další chutě např. přidáním šunky, odblaněného na cibulce smaženého mozečku, dušeného prolisovaného brzlíku, utřených játer nebo sekané zeleniny (hrášek, rajská jablíčka). Dáváme-li do sedlin méně vajec, než je v předpise uvedeno, musíme je zahustit přídavkem mouky nebo strouhanky.
Suroviny:
Varianta I.:125 ml prochladlé polévky1 lžíce mouky4 vejcesůlzelená petrželka10 g tuku na vymazání hrnečku
Varianta II.:60 ml mléka1 vejce1 žloutek10 g moukypetrželka10 g tuku na vymazání hrnečku
Postup přípravy:Ve studené polévce nebo mléce či smetaně rozkvedláme celá vejce, po případě vejce a žloutky, a dobře našleháme. Přidáme sůl, koření, a je-li třeba, k zahuštění trochu mouky. Směs nalijeme do dobře vymazaného porcelánového hrnečku a přiklopíme pokličkou nebo ovážeme pergamenem. Hrneček postavíme do většího hrnku s vařící vodou, hrnec přiklopíme a sedlinu vaříme v páře půl hodiny. Vařenou sedlinu vyklopíme, krájíme na kostky, plátky nebo z hrnečku vykrajujeme lžičkou do polévky malé nočky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME