Krémová houbová polévka s fazolemi
(Gary Rhodes:"Cooking for friends", TV seriál BBC, 2001)

Suroviny:
  • 300 g bílých fazolí (sušené nebo z konzervy)
  • máslo
  • 1 cibulka
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 200 g žampionů
  • 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 300 ml mléka
  • čerstvá petrželka na ozdobu
    Příloha: tmavé pečivo


  • Postup přípravy:
  • Pokud použijeme sušené fazole, tak je namočíme do studené vody na 12 hodin a pak je teprve vaříme až jsou měkké.
  • Nebo můžeme vzít bílé fazole z konzervy, pak je jen scedíme a několik jich odložíme na ozdobu.
  • Na pánvičce rozpustíme máslo; jakmile začne bublat nasypeme na ně nadrobno nakrájenou cibulku a prolisovaný stroužek česneku.
  • Zahříváme, ale cibule ani česnek nesmí změnit barvu, jen zesklovatět.
  • Přisypeme žampiony nakrájené na plátky a osmažené a dáme si jepak stranou.
  • Do hrnce s cibulkou a česnekem přidáme fazole, podlijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem a přivedeme k varu.
  • Povaříme na středním ohni 15 až 20 minut, potom přidáme ještě mléko a opět přivedeme k mírnému varu.
  • Osolíme opepříme a pak krátce rozmixujeme a aby polévka byla co nejjemnější ještě ji propasírujeme.
  • Hotovou polévku nalijeme do misky, ozdobíme odloženými smaženými plátky žampionů, fazolemi a nadrobno nakrájenou petrželkou.
  • Povrch pokapeme olivovým olejem a podáváme s tmavým pečivem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]