Domikát - valašská polévka (4x)
(Jaroslav Štika: "Lidová strava na valašsku", sbírka receptů str. 148, Vydavatelství Kneifl Praha, 1997)

Valašské děvče, foto: Soňa Čermáková»Domikát - byl valašskou specialitou, neznámou nikde jinde na Moravě. Byl jednoduše připravovaný z mléčných výrobků: tvarohu, kyselé smetany a zvláště pak z peprné ovčí brynzy. Domikát je znám v celých Karpatech, všude tam, kde se chovala ovčí stáda a souvisí s tzv. "valašskou kolonizací". Tímto pojmem je označován postupný přesun zvláštního pasteveckého lidu, zvaného v soudobých pramenech Valaši, z východních Karpat, přes ukrajinskou, polskou a slovenskou část Karpat až na východní Moravu. Sem valašští kolonisté přicházeli už koncem 15. století, nejvíce však v 16. a 17. století n.l. Na typický domikát se brala dobře zaleželá brynza, i několik měsíců stará, s ostrou a výraznou chutí. Jeho příprava je velmi snadná. Brynzu nadrobíme do vody a necháme přejít varem a hned ji zalijeme další vodou v poměru s brynzou půl na půl. Dříve se z hrnce vylila směs na mísu na stole a na druhou mísu se vysypaly brambory, většinou uvařených ve slupce. Každý stolovník si oloupal několik brambor, potom je bral do levé ruky, přikusoval je a lžící nabíral domikát, taky někde zvaný čír". Do některého domikátu dávali bohatší hospodyně ještě kousek másla. Příprava domikátu se lišila vesnice od vesnice. V některých vesnicích se na kostky nakrájený suchý chléb dal do mísy, přidaly se dva stroužky česneku utřené se solí, kmín, brynza a vše se spařilo vodou. Také se připravoval z prosoleného několik dní zaleželého tvarohu s kmínem. Po rozvaření v mléce se pak zahustil moukou a smetanou. Polévka se někde nazývala též "syrnica". Níže přepisuji několik místních variant receptů tak, jak je shromáždily Milena Habustová a Vanda Vrlová v kapitole "Recepty" v uvedené knize Jaroslava Štiky.«

Domikát z tvarohu
Suroviny:
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moukou a smetanou
  • 1 1/4 litru vody
  • brambory
  • kmín
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Tvaroh necháme uležet s kmínem a solí 3-4 dny.
  • Uzrálý tvaroh rozmícháme do horké vody a necháme povařit.
  • Uděláme zátřepku (jíšku) z mléka vajíčka a mouky a znovu chvíli vaříme.
  • Podáváme s bramborem nebo chlebem.
    nahoru

    Domikát z kyselé smetany
    Suroviny:
  • 3/4 l vody
  • 1/4 l podmáslí
  • 1/4 l kyselé smetany
  • kmín
  • sůl
  • brambory
    Postup přípravy:
    Vodu vaříme s kmínem a solí, přidáme podmáslí a kyselou smetanu. Zvlášť uvaříme oloupané brambory, dáme je na mísu a zalijeme domikátem.
    nahoru

    Domikát z brynzy a mouky
    Suroviny:
  • 200 g brynzy
  • 1 1/4 l vody
  • 3 lžíce mouky
  • brambory
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Ve vodě rozmícháme brynzu, chvíli povaříme a přidáme mouku na zahuštění.
  • Zvlášť uvaříme oloupané brambory, dáme je na talíře a polijeme domikátem.
    nahoru

    Domikát z brynzy a mléka
    Suroviny
  • 250 g brynzy
  • 300 g brambor
  • 1 litr mléka
    Postup přípravy:
  • Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce.
  • Na talíře rozdrobíme brynzu a zalijeme ji horkým mlékem.
  • K polévce přikusujeme oloupané brambory.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]