Tykvová polévka s pomerančem
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 35, Columbus Praha, 2000)
Tykvová polévka - je hustá, krémová a má nádherně teplou zlatou barvu. Ochucujeme ji pomerančovou šťavou a pomerančem. Jíme s křupavými kostičkami opečeného chleba, téměř omámeni vůní čerstvého tymiánu.
Suroviny:
2 lžíce olivového oleje2 středně velké pokrájené cibule2 pokrájené stroužky česneku900 g oloupané dýně pokrájené na kostky o hraně 2,5 cm1,5 litru horkého zeleninového nebo kuřecího vývarujemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče3 lžíce čerstvého tymiánu bez stonků150 ml mlékaosmažené kostičky chleba
Postup přípravy:Rozehřejeme na velké pánvi olivový olej, přidáme cibuli a smažíme 3-4 minut, dokud nezměkne.Přidáme česnek a dýni a za častého míchání vše smažíme ještě další dvě minuty.Přilijeme horký vývar, přidáme pomerančovou kůru i šťávu, ovoníme 2 lžícemi tymiánu.Necháme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut, nebo dokud dýně nezměkne.Směs mixujeme v dohladka, nebo ji rozmačkáme jako bramborovou kaši.Přidáme podle chuti sůl a pepř, směs dáme zpět do pánve a přidáme mléko. Polévku 3-4 minuty ohříváme, ale nenecháme ji již přejít varem.Před podáváním posypeme polévku zbytkem tymiánu, rozdělíme do čtyř misek a předložíme dostatek kostiček osmaženého chleba.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME