Francouzská zapékaná cibulová polévka
(Linda McCartney:"World of Vegetarian Cooking", str. 37, 1998, francouzská kuchyně)
Suroviny: 4 lžíce rostlinného oleje1 kg bílé cibule, na tenké plátky1 lžička nerafinovaného hnědého cukru1,7 litru zeleninového vývaru150 ml suchého červeného vínasůl a černý pepř12 krajíčků veky (francouzského chleba, bagety) na topinky3 stroužky česneku, rozpůlené na topinky225 g vegetariánského sýra "gruyére" (pro vegany) nebo jiného pro ostatní
Postup přípravy:Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, mírně ji osmahneme za stálého míchání na středním ohni, až je celá obalená olejem. Pak zmírníme plamen, zakryjeme pokličkou a dusíme 30 minut za občasného míchání, až je cibulka měkká a mírně nahnědlá.Pak přidáme cukr a vlijeme do hrnce zeleninový vývar a víno.Dusíme dalších 20 minut a ochutíme solí a pepřem. Předehřejeme gril.Ještě předtím než se polévku dokončíme, orestujeme pod grilem krajíčky veky z obou stran (můžeme to snadno udělat v topinkovači - DDK) a hotové potřeme z obou stran stroužky česneku.Polévku naběračkou naporcujeme asi do sedmi ohnivzdorných misek a na každou porci nahoru položíme dvě česnekové topinky.Na každou topinku přijde ještě nastrouhaný sýr. Takto aranžované misky s polévkou vložíme pod rozehřátý gril a chvilku zde necháme až se sýr rozehřeje, začne bublat, škvířit se a barvit mírně dohněda.Pak polévku s velkou slávou a obdivem hostů servírujeme.
Poznámka DDK:
Soupé á l´oignon gratinée - cibulová zapékaná polévka se v originálním provedení dělá podobně, ale s tím rozdílem, že ve vývaru uvařenou cibuli scedíme. Nepečeme ji v miskách, ale v jedné zapékací misce. Na dno zapékací misky naklademe střídavě vždy vrstvu opečeného chleba, vrstvu odcezené uvařené cibule, vrstvu strouhaného sýra a to několikrát po sobě. Nakonec nalijeme do mísy opatrně vývar a skončíme silnou vrstvou strouhaného tvrdého sýra. Na pekáčku zapékáme v horké troubě asi 10 minut.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME