Indická fazolová polévka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)
Suroviny: 4 lžíce ghee (přepuštěné máslo, případně rostlinný olej) 225 g brambor, na malé kousky 225 g tuřínu na kousky (případně ředkev, kedluben - DDK) 2 řapíky celeru, na kousky 2 menší cukety, pokrájené na kousky 1 paprika bez semínek, na kousky 2 stroužky česneku, nasekat 2 lžičky mletých (drcených) semínek koriandru 1 lžíce mleté papriky 1 lžíce pasty kari (ze supermarketu) 1,2 litru zeleninového vývaru 400 g fazolí, nabotnalých přes noc a okapaných nasekaná nať koriandru
Postup přípravy:Přes noc nabobtnalé fazole uvaříme téměř doměkka.Ve vyšším hrnci rozehřejeme tuk přidáme zeleninu nejdříve cibuli, pak brambory, pastinák, tuřín, celer, kromě cuket a zelené papriky.Zeleninu smažíme za míchání na tuku při středně silném plamenu asi tak 5 minut.Pak přidáme česnek, mletý koriandr, mletou papriku a kari pastu.Pokračujeme ve smažení za míchání další minutu.Přidáme vývar, sůl podle chuti a opět přivedeme k varu pod pokličkou.Za občasného míchání táhneme na mírném plameni asi 25 minut.Přidáme změklé fazole, cuketu, zelenou papriku a vaříme asi 15 minut.Do mixeru naběračkou vložíme (nebo použijeme ruční mixer a mixujeme ve vyšší nádobě) asi 300 ml směsi a rozmělníme na hladký krém, který vrátíme k hlavnímu podílu polévky. (polévku tak přirozenou cestou bez mouky a tuku zahustíme).Směs ohřejeme opět k bodu varu.Podáváme horké na talíři posypané natrhanými lístky koriandru.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME