Polévka do kouta
("Prima vařečka", TV Prima, červen 2001)
Co je to nosit do kouta? - byl to starý venkovský zvyk přinést mamince, které se právě narodilo děťátko, slepičí polévku s celou slepicí a domácími nudlemi, protože naši předkové považovali slepičí maso za jedno z nejkvalitnějších a nejvýživnějších. To maminky potřebovaly, aby byly opět brzy silné a zdatné a mohly opět vařit, uklízet dům, obsluhovat dobytek i hospodáře, pomáhat na poli a co nejdříve přivést na svět další zdravé děťátko. Ještě si vzpomínám, že také měly rodičky pít domácí kmínku.
Suroviny:
  • 500 ml silného slepičího vývaru
  • 100 ml sladké smetany
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 cibuli
  • 6 lžíc kerblíku
  • sůl
  • žemle


  • Postup přípravy:
  • Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku.
  • Jíšku rozšleháme s vývarem a povaříme.
  • Do smetany rozšleháme žloutky nalijeme za stálého míchání do polévky.
  • Přisypeme nakrájený kerblík a stáhneme z ohně.
  • Podáváme rodičkám s domácími nudlemi nebo kostičkami žemle osmaženými na másle a natrhaným libovým slepičím nebo kuřecím uvařeným masem z vývaru.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]