Polévka s opečenou kukuřicí
("Bylinky", seriál na kabelové TV Max1, prosinec 2000)

Suroviny:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 5 stroužků česneku na plátky
  • 2 velké cibule, na drobné kousky
  • 2 pórky, na větší "soudky"
  • 100 ml bílého vína nebo vody
  • 2 - 3 litry zeleninového vývaru
  • 4 klasy kukuřice, opéci a získat zrna
  • 900 g brambor na kostičky
  • sůl, pepř
    Na ochucení zeleninového vývaru:
  • bobkový list a "bouquet garni" z bylinek
  • 2 - 4 sušené chilli papričky
  • pažitka, nasekaná


  • Postup přípravy:
  • Na hlubší pánvi, spíš ve vyšším hrnci, podusíme na oleji šalotku, česnek, hodně cibule a pórek.
  • Pak zalijeme vodou nebo vínem a kapalinu necháme vydusit.
  • Nemusíme dávat vůbec omastek a můžeme dusít jen podlité kapalinou.
  • Opečeme kukuřici a vyloupneme jejé zrnka.
  • Z kukuřice po odstranění vláken použijeme také její zelenou část (tj. listy pochvy).
  • Zelenou pochvu kukuřice přidáme zelenině, ze které děláme vývar.
  • Zeleninový vývar přidáme k cibulovému základu.
  • Část vývaru odebereme, rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce.
  • Přidáme předvařené brambory, po chvíli opečená zrna kukuřice, pepř a sůl.
  • Do polévky vhodíme ještě chilli papričky.
  • Při podávání posypeme a povrch polévky pažitkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]