Litevský chlodnik
(Z receptáře kyjovské bábinky)
Suroviny:nakládaná červená řepa v kostičkách z obchodu5 vajec uvařených natvrdo1 okurka hadovka, mladá se slupkou3 mladé zelené cibulehrst kopru jemného, posekanéhotrocha estragonu ze zahrádky500 ml kefíru nebo acidofilní mléko1 biokys (možno vylepšit trochou husté zakysané smetany, ale není nutné)
Postup přípravy:Všechny druhy zeleniny i vejce pečlivě nakrájíme na proužky, kostičky a podobně. Dbáme, aby byl estetický dojem z barevnosti pokrmu co nejlepší. Použijeme jen část červené řepy ze sklenice, podle uvážení.Chceme jen, aby se základ polévky zbarvil růžově a pak jen mírně zamícháme. Směs dáme do chladničky až do druhého dne rozležet. Asi 10 - 30 minut před podáváním přidáme další kostičky červené řepy již do naservírovaných porcí na talíři nebo do mísy na stole. Získáme tak hezké melírované zbarvení v okolí kosteček řepy; . . . přirozeně, že již nemícháme.
ZPĚT do kapitolyHOME