Litevský chlodnik
(Z receptáře kyjovské bábinky)

Suroviny:
  • nakládaná červená řepa v kostičkách z obchodu
  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 1 okurka hadovka, mladá se slupkou
  • 3 mladé zelené cibule
  • hrst kopru jemného, posekaného
  • trocha estragonu ze zahrádky
  • 500 ml kefíru nebo acidofilní mléko
  • 1 biokys (možno vylepšit trochou husté zakysané smetany, ale není nutné)


  • Postup přípravy:
  • Všechny druhy zeleniny i vejce pečlivě nakrájíme na proužky, kostičky a podobně.
  • Dbáme, aby byl estetický dojem z barevnosti pokrmu co nejlepší.
  • Použijeme jen část červené řepy ze sklenice, podle uvážení.
  • Chceme jen, aby se základ polévky zbarvil růžově a pak jen mírně zamícháme.
  • Směs dáme do chladničky až do druhého dne rozležet.
  • Asi 10 - 30 minut před podáváním přidáme další kostičky červené řepy již do naservírovaných porcí na talíři nebo do mísy na stole.
  • Získáme tak hezké melírované zbarvení v okolí kosteček řepy; . . . přirozeně, že již nemícháme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]