Rajčatová polévka s pomerančovou šťávou - Tomato - Orange Soup
(Leah Patak z Vancouveru, recept z ostrova Martha's Vineyard na východním pobřeží USA, březen 2005)

Suroviny pro 4-6 porcí:
  • 4 šálky kuřecího vývaru (např. z kostky)
  • 798 ml plechovka oloupaných rajčat se šťávou
  • 1 velká cibule, na tenké plátky
  • 1 velká mrkev, na tenké plátky
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičky cukru
  • 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 šálku pomerančové šťávy nejlépe z čerstvého pomeranče
    Na jíšku:
  • 3 lžíce másla
    Příloha: houska, na kostičky, osmažená dozlatova

    Postup přípravy:
  • Smícháme vývar, rajčata se šťávou, cibuli, mrkev a citrónovou kůru, bobkový list a cukr v těžkém a přiměřeně velkém hrnci (asi 2,5 - 3 litru).
  • Přivedeme k varu na intenzivním ohni, . . . po chvíli rajčata rozdrtíme lžící.
  • Zmírníme plamen na střední stupeň a vaříme asi 40 minut , nebo až je zelenina hotová.
  • Polévku zahustíme jíškou: na malé pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku, mícháme asi dvě minuty a přidáme asi 1 šálek vývaru a vymícháme dohladka.
  • Tuto směs nalijeme do polévky v hrnci, vaříme za občasného míchání asi 4 minuty až polévka zhoustne.
  • Z polévky odstraníme bobkové listy a rozmixujeme ji po částech v mixéru nebo přímo v hrnci ručním mixérem na pyré.
  • Hustou polévku u případně vrátíme zpět do hrnce (při práci s mixérem) a zamícháme do ní pomerančovou šťávu, dochutíme solí a pepřem.
  • Při podávání můžeme na polévku, již na talíři, nasypat trochu nastrouhané mrkve.
  • K polévce podáváme opečené krutony z housky.
  • Polévku můžeme uskladnit v chladu a podávat studenou nebo ji přihřejeme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]