Sytá hrachová polievka
(Ladislav Jaroš, sběratel a gurmán ze Žiliny, prosinec 2004, slovenská kuchyně)
Suroviny:150 g suchého hrachu150 g kostí z karé100 g bravčového mäsaolej4 strúčiky cesnaku150 g koreňovej zeleniny1 malá cibuľa100 g klobásy1 lyžička hladkej múky1 zemiak
soľkorenie: mleté čierne korenie, mletá paprikamajorán
Postup přípravy:Umyté kosti a mäso opražíme na troche oleja, zalejeme vodou a pridáme vo vode napučaný hrach. Mierne osolíme, pridáme 2 pokrájané strúčiky cesnaku a odkryté varíme do mäkka. Mäso a kosti vyberieme, kosti oberieme. Hrach zalejeme vodou (do 1,5 litru), pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu i zemiak, ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom a všetko uvaríme. Nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s kolieskami cibule opražíme na oleji, posypeme múkou a paprikou, ešte chvíľu oprážame a dáme do polievky. Keď zovrie, pridáme pokrájané mäso a nakoniec majorán.
Poznámka DDK:
Karé - je nejlepší maso ze střední části hřbetu; také pečínka.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME