Polévka rybí - česká vánoční
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", str. 20, Merkur Praha, 1975)
Suroviny pro 4 porce:hlava, vnitřnosti z velkého kapra, popřípadě ještě oboje přikoupíme4 lžíce kořenové zeleniny, na tenké nudličky1 malá cibule1 lžíce másla1 1/2 litru vodysůlpetrželová nať
Na jíšku: 1 lžíce másla1 1/2 lžíce polohrubé mouky
Vložka: 2 rohlíčky a 1 lžička rozpuštěného másla
Postup přípravy:Rybí hlavu bez očí rozpůlíme a žábry pozorně vyřízneme. Omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou vody, uvedem do varu a vaříme s cibulí a solí doměkka.Zvlášť v kastrolku podusíme na lžíci másla nakrájenou zeleninu a jakmile je slabě osmahnuta, přidáme očištěné mlíčí, vnitřnosti (bez vzduchového měchýře, žaludku,žluči a střev) a případně kousky rybího masa (ořezy). Střívka ale předtím pozorně odstraníme! Společně vše podusíme a zalijeme takovým množstvím vývaru z hlavy, aby bylo vše potopeno a vaříme asi 10 až 15 minut.Zvlášť na pánvi uděláme světlou jíšku, zalijeme ji části vývaru z hlav, hladce rozmícháme a povaříme 15 minut. Vývar s jíškou procedíme k zelenině s vnitřnostmi a mlíčím, přidáme zbytek vývaru, krátce povaříme a po odstavení z ohně přidáme petrželovou nať. Polévka je téměř hotová.Podáváme s vložkou tj. nasucho opraženými rohlíky od minulého dne nakrájenými na kostičky. Kostičky pokropíme lžičkou rozpuštěného másla a opečeme na pánvi dozlatova. Nakrájené rohlíky nesmějí obsahovat drobky, neboť ty by se při opékání přepálily a znehodnotily tím celou vložku.
Poznámky DDK:
Jikry a mlíčí - jsou výraznou součástí rybí polévky a je nejlépe je vařit v osolené či octem okyselené vodě zvlášť. Takto se nerozpadnou a můžeme je v soudržných kouscích přidat do hotové polévky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME