Rybí polévka z kapřích vnitřností
(Vilém Vrabec: Teplá kuchyně I., šesté přepracované vydání, str.147, SZdN Praha 1961)
Suroviny:1,45 l vodykapří hlava bez žáber a očí, jikry nebo mlíčí, kousek masa od ocasu, játra100 g kořenné zeleniny (mrkev, petržel, celer)30 g cibule20 g máslakoření: 1 bobkový list, 3 špetky tymiánu, 5 zrnek pepře1 lžíce octa1 žloutekzelená petrželka
Na jíšku: 60 g másla a 50 g hladké mouky
Na vložku: 2 žemle na kostečky nakrájené a na másle osmažené
Postup přípravy: Rozpůlenou kapří hlavu a maso od ocasu omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bokový list, tymián a asi 25 minut povaříme. Mezitím na másle podusíme nakrájenou nebo nastrouhanou kořennou zeleninu. Zatím maso v hrnci je již měkké a proto scedíme rybí vývar. Připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme scezeným rybím vývarem. Přidáme podušenou zeleninu a cibuli a za stálého míchání vaříme ještě asi 20 minut. Jikry, mlíčí (případně oboje) a játra opláchneme, pokrájíme a vložíme do polévky. Uvařené maso z hlavy a ocasu obereme a nakrájíme na malé kousky a vložíme také do polévky. Vše ještě 10 minut povaříme a podáváme s kostečkami žemle na talíři. Hotovou polévku můžeme zjemnit žloutkem rozkvedlaným v mléce a přidat jemně nakrájenou zelenou petržel.
Poznámka DDK:
Náhrada za jikry - pokud máme pouze mlíčí, může být nahradou krupice opražená na másle.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME