Rybí polévka z kapřích vnitřností
(Vilém Vrabec: Teplá kuchyně I., šesté přepracované vydání, str.147, SZdN Praha 1961)

Suroviny:
  • 1,45 l vody
  • kapří hlava bez žáber a očí, jikry nebo mlíčí, kousek masa od ocasu, játra
  • 100 g kořenné zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 30 g cibule
  • 20 g másla
  • koření: 1 bobkový list, 3 špetky tymiánu, 5 zrnek pepře
  • 1 lžíce octa
  • 1 žloutek
  • zelená petrželka
    Na jíšku: 60 g másla a 50 g hladké mouky
    Na vložku: 2 žemle na kostečky nakrájené a na másle osmažené


  • Postup přípravy:
  • Rozpůlenou kapří hlavu a maso od ocasu omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bokový list, tymián a asi 25 minut povaříme.
  • Mezitím na másle podusíme nakrájenou nebo nastrouhanou kořennou zeleninu.
  • Zatím maso v hrnci je již měkké a proto scedíme rybí vývar.
  • Připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme scezeným rybím vývarem. Přidáme podušenou zeleninu a cibuli a za stálého míchání vaříme ještě asi 20 minut. Jikry, mlíčí (případně oboje) a játra opláchneme, pokrájíme a vložíme do polévky.
  • Uvařené maso z hlavy a ocasu obereme a nakrájíme na malé kousky a vložíme také do polévky.
  • Vše ještě 10 minut povaříme a podáváme s kostečkami žemle na talíři.
  • Hotovou polévku můžeme zjemnit žloutkem rozkvedlaným v mléce a přidat jemně nakrájenou zelenou petržel.

    Poznámka DDK:
    Náhrada za jikry
    - pokud máme pouze mlíčí, může být nahradou krupice opražená na másle.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]