Halászlé - maďarská rybí polévka
(Z maďarské kuchyně)
Halászlé (Haláslé) - je neskutečně dobrá rybí polévka a nedám na ni dopustit! Pro tuto tradiční a světoznámou maďarskou polévku jsou prý nejlepší kapři z Balatonu. Myslím, že i ti naši, třebonští kapři, si s těmi balatonskými v této polévce nezadají. Halászlé nemusí být připravována jen z kapra, ale jde obecně o rybí polévku uvařenou z jakékoliv sladkovodní ryby, velmi často i z několika druhů těchto ryb současně (např. nejčastěji kapři, sumci a okoun říční), polévka je pak aromatičtější. Polévka má řadu oblastních variant. Např. v oblasti Baja jsou do vývaru z ryb nakonec zavařeny těstoviny (obvykle široké nudle nebo flíčky). Nejčastěji se však rybí polévka podává s bílým pečivem
Hálaszlé - rybí polévka Suroviny:
  • 1 větší celý kapr nebo ryba jiného druhu či směs sladkovodních ryb
  • 1-2 lžičky sladké papriky
  • 2 velké cibule
  • tuk
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • Přivedeme k varu vodu, přidáme jemně pokrájenou cibuli a necháme vařit minimálně 10 až 15 minut, aby se cibule úplně rozvařila.
  • Když je cibule rozvařená, přisypeme do hrnce sladkou papriku.
  • Poznámka: Zvláštností je, že papriku s masem nerestujeme, jak bychom očekávali u maďarského pokrmu; Také nepoužijeme jiná koření, aby polévce zůstala jemná a typická chuť po paprice, kterou nedocílime pokud použijeme ještě jiná koření.
  • Do vývaru vložíme všechno ostatní co nepoužijeme na filety: hlavu a odřezky rybího masa.
  • Tyto rybí kousky opět vaříme až do úplného rozvaření - nejméně však 1/2 hodiny.
  • Vývar procedíme cedníkem.
  • Maso z ryby mezitím nařežeme na proužky - filátka.
  • Osolíme, opepříme a dáme zvlášť upéct na plech.
  • Zvlášť také uvaříme jikry nebo mlíčí a ty vkládáme do hotové polévky až před podáváním.
  • Při podávání položíme do talíře také opečená filátka vcelku (!) a zalijeme je procezeným rybím vývarem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]