Rybí polévka s avokádem
("Prima vařečka", TV Prima, listopad 2000)

Suroviny:
  • 400 g tresky
  • 2 papriky
  • 120 ml oleje
  • 2 střední cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 limetky
  • 250 ml rybího
  • ostrá papriková omáčka
  • 100 g hladké mouky
  • bílý pepř a sůl


  • Postup přípravy:
  • Cibuli nakrájíme na klínky a česnek a papriku na nudličky.
  • Cibuli osmahneme přibližně během 5 minut na oleji, zalijeme rybím vývarem a ještě povaříme asi 5 minut.
  • Přidáme nakrájenou tresku a šťávu z jedné limetky.
  • Povaříme 3 minuty a pak zahustíme jíškou, kterou ještě asi 3 minuty v polévce vaříme.
  • Dochutíme solí, pepřem a nalejeme do talířů, kde nahoru poklademe plátky avokáda, měsíček limetky a kapku paprikové omáčky.
    »A co se tam jedlo a pilo? Inu takové lahůdky, že byste se jen oblízali. Především nesrovnatelná rybí polévka, které pan Hrous sám říkal "trojposchoďová", neboť to byl trojnásobný vývar napřed ježdíků, mřenek, a podouství, který paní Hrousová procedila před plátynko, a pak v tom vývaru znova uvařila okouny, cejny a líny. Do třetice dala do téže tekutiny vařit velké kusy vltavských kaprů, a měla-li, taky kus tučného úhoře. Ty malé rybičky, kterým pan Hrous po jihočesku říkal "rejbata", hodila slepicím, které jí za to snesly vejce s ohnivými žloutky. Velké ryby obrala z kostiček, maso vrátila do vývaru, přidala všelikou osmaženou zeleninu, to jest mrkev, celer, petržel, pak jikry, mlíčí, drobátko zajíškovala, okořenila zázvorem a muškátem - ach to byla hustota, až v miskách lžíce stála, a rajská lahoda!«
    (Jan Drda, 1915-1970, český spisovatel a novinář: "Hastrmani", Praha 1973
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]