»A co se tam jedlo a pilo? Inu takové lahůdky, že byste se jen oblízali. Především nesrovnatelná rybí polévka, které pan Hrous sám říkal "trojposchoďová", neboť to byl trojnásobný vývar napřed ježdíků, mřenek, a podouství, který paní Hrousová procedila před plátynko, a pak v tom vývaru znova uvařila okouny, cejny a líny. Do třetice dala do téže tekutiny vařit velké kusy vltavských kaprů, a měla-li, taky kus tučného úhoře. Ty malé rybičky, kterým pan Hrous po jihočesku říkal "rejbata", hodila slepicím, které jí za to snesly vejce s ohnivými žloutky. Velké ryby obrala z kostiček, maso vrátila do vývaru, přidala všelikou osmaženou zeleninu, to jest mrkev, celer, petržel, pak jikry, mlíčí, drobátko zajíškovala, okořenila zázvorem a muškátem - ach to byla hustota, až v miskách lžíce stála, a rajská lahoda!«
(Jan Drda, 1915-1970, český spisovatel a novinář: "Hastrmani", Praha 1973