Garyho domácí rajská polévka
(Gary Rhodes: "Cooking for Friends", upraveno pro DDK z TV seriálu BBC, Birmingham, září 2004)Rajská polévka - vstoupila díky Andy Warholovi (1928-1931) do dějin umění. Jeho matka, která pocházela z východního Slovenska vesničky Miková, prý mu dvacet let denně vařila rajčatovou polévku, a tak se plechovka Campbellovy rajčatové polévky pak stala ikonou pop-artu. Warhol plechovku rajčatové polévky, kterou Joseph Campbell začal vyrábět před 110 lety, použil ve vice než stovce svých děl. Díky němu tak vstoupila do dějin umění. Uměním je pochopitelně nejen rajčata malovat, ale hlavně pěstovat, raké s nimi správně pracovat v kuchyni. Ze špatné suroviny ani nejlepší kuchař neudělá skvělé jídlo. Rajčata produkovaná velkoproducenty nám nijak k tomu nepomohou (trhají se před dozráváním, stříkájí na jednotnou barvu, pěstují se v roztocích hydroponicky atd.) Nejlepší, pokud ovšem máme tu možnost, je použít rajčata z normálně rostoucí rostliny, kde plody dozrávají postupně a postupně se taky otrhávají. Z takových si uděláme nejen vynikající rajskou polévku. Když už rajčata kupujeme v obchodě, tak dříve než si je vybereme k nim přivoníme - ty které vydávyjí lahodnou rajčatovou vůni, tak ty si odneseme domů.
Suroviny:1 lžíce rostlinného oleje25 g másla1 větší mrkev, na kostičky2 středním cibule, jemně nakrájené2 řapíky celeru, jemně nakrájené2 stroužky česneku, rozmačkané1 bobkový list1 kg rajčat, oloupaných, na osminkyšpetka cukru na ochucení600 ml kuřecího vývaru100 ml smetanysůl a pepř
Postup přípravy:V hrnci rozehřejeme směs rostlinného oleje a másla, necháme zpěnit.Přidáme na nakrájenou zeleninu: mrkev, cibuli, řapíky celeru, rozmačkaný česnek a celý bobkový list.Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme 15 minut lehce dusit na mírném ohni.Když zelenina změkne, přidáme osminky rajčat a dusíme dalších 25 až 30 minut.Přidáme špetku cukru a pepře, kuřecí vývar, zamícháme a uvedeme opět k varu.Abychom dosáhli dokonalé hladkosti polévky, směs rozmixujeme a procedíme.Polévku vrátíme zpět do hrnce, přidáme smetanu a ochutíme solí a pepřem.Poznámka: Autor doporučuje podávat k polévce "Domácí křupavé chlebové tyčinky".
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME