Milagutannir - indická polévka
(Vladimír Mitner: "Indická kuchyně", Sešity domácího hospodaření, svazek 121, str. 7, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
Milagutannir - je silně kořeněná původem jihoindická polévka se světovou pověstí, která je mimo Indii známá v anglické zkomolenině "mulligatawny"; u nás přepisovaná jako "muligatóny šorba". Tamilské slovo "milaku-tanni" či "milagutannir" znamená v překladu "pepřová voda" ("molegoo" - pepř a "tunes" - voda). Během dlouhého 300-letého anglo-indického soužití se vzájemně mísily anglické a indické zvyklosti a jednim z výsledků byla i tato delikátní polévka. Původně to byla vegetariánská omáčka, ale Britové přidali maso a další rozličné suroviny a vytvořili variantu, která našla oblíbu nejen v Indii a na Cejlonu, ale také v domovské Anglii. Původní skopové maso není každému pocghuti, a proto se polévka měnila přidáváním kořenových zelenin a jiných druhů masa. V austrálii např. má hodně příznivců se slepičím masem.. V Evropě byla obohacena o rýžu, jablka, vejce a citrónovou šťavu. V indii byla polévka byla podávána spolu s miskami naplněnými vařenou rýží, měsíčky citrónu, strouhaným kokosem, kousky opečené slaniny, čtvrtinkami natvrdo vařených vajec a na kroužky nakrájenými chilli papričkami. Výborné indické polévky se obecně nazývají "shorba" (šorba), a pocházejí od středoasijských Turků. Polévky však nejsou v Indii zdaleka tak pravidelnou složkou jídel jako u nás, i když existují krajové výjimky. Pokud se polévky vůbec připravují, tak se podávají jako doplněk k příliš suchému jídlu nebo až po jídle jako náhražka nápoje. Některé tradiční indické polévky jako např. "akni" a "jakhni" se používají během vaření spíše jako šťávy k přípravě masa, rýže a zeleniny. Staří indičtí lékaři doporučovali polévky jako lehce stravitelný a přitom vydatný pokrm zejména rekonvalescentům, lidem chudokrevným, podvyživeným a trpícím úbytěmi. No i zde byla - jako u nás - polévka grunt!
Indická polévka muligatawny-ilustrační fotoSuroviny:
  • 500 g skopového, hovězího nebo slepičího masa
  • 4 lžíce rýže
  • 2 cibule
  • 1/4 l mléka
  • 50 g mletého kokosu
  • 50 g másla
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku
  • lžička tlučeného kmínu
  • 3 lžičky koření karí
  • 1/4 lžičky skořice
  • 2 lžíce kečupu
  • sůl
  • citrón

    Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme na kousky, vložíme do vody, osolíme a vaříme.
  • V menší nádobě uvedeme do varu mléko, šálek vody a kokos a vyvaříme asi na polovinu.
  • Nakrájenou cibuli osmažíme na másle dozlatova.
  • Všechno koření, kečup a rýži přidáme do polévky a vaříme doměkka.
  • Když je hotovo, vlijeme připravené kokosové mléko a osmaženou cibulku s máslem, ochutíme tenkými plátky citrónu a podáváme.

    Slepičí varianta polévky Mulligatawny
    (A. Šedo, J. Krejča: "Koreniny", str. 230, Priroda Bratislava,1983, australská kuchyně)
    Existuje spousta variant této světově oblíbené polévky s různými ingrediencemi nebo i jako vegetarianská varianta bez masa jen se zeleninou. Naši chuti bude snad nejspíše vyhovovat australsko-evropská slepičí varianta této původem indické polévky, kterou připravíme podle podle následujícího receptu. Na "Západě" se obvykle barví dožluta přídavkem kurkumy a často též bývá zahuštěna rýží. Polévka je nyní pevně zakotvena nejen v kuchařkách, ale i historických knihách. Tato silná, hodně kořeněná masitá polévka jako samo o sobě zdravé jídlo, které je podávané s chlebem nebo rýží. Stala se tak oblíbenou ve Spojeném království, že je zde k dispozici v některých prodejnách i v plechovkách .
    Slepičí polévka mullitagawny-ilustrační fotoSuroviny:
  • 1 slepice, očištěná
  • 1 svazek kořenové zeleniny
  • 1 cibule nakrájená
  • sůl podle chuti
  • 1 bobkový list
  • 40 g másla
  • 25 g uzené slaniny na kostičky
  • 4 rajčata oloupaná
  • 40 g mouky
  • 1 zarovnaná lžíce kari koření
  • špetka cayenského pepře
  • 125 ml smetany

    Postup přípravy:
  • Slepici vložíme do studené vody, přidáme sůl, kořennou zeleninu, bobkový list a uvaříme na mírném ohni doměkka.
  • Potom ji vykostíme, maso pokrájíme na pravidelné malé podlouhlé kousky a vývar přecedíme
  • Očištěná rajčata zbavená slupky pokrájíme a vložíme do horkého másla a usmažíme s pokrájenou slaninkou.
  • Směs poprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme zelenino-masovým vývarem.
  • Vše necháme na mírném ohni ještě 15 minut vařit, pak ochutíme kari a cayenským pepřem a zjemníme smetanou.
  • Podáváme s kostkami opraženého bílého chleba nebo s uvařenou rýží.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]