Švestková polévka
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 33, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g švestek
  • cukr podle chuti
  • 1 lžička škrobové mouky
  • skořice nebo citrón podle chuti

    Postup přípravy:
  • Omyté švestky vypeckujeme a rozvaříme ve vodě doměkka.
  • Pak je prolisujeme nebo mixujeme na kaši a zředíme na potřebné množství polévky.
  • Polévku ochutíme špetkou mleté skořice nebo citrónové kůry a podle chuti dosladíme.
  • Podáváme teplou i studenou.
  • Kromě škrobové moučky můžeme do polévky přidat, ke konci varu, žloutek rozkvedlaný v troše vody.
  • Pro změnu můžeme také dát obecně do ovocných polévek lžičku šlehačky.

    Poznámky DDK:
    Ovocné polévky
    - z jiných druhů ovoce připravujeme stejným způsobem. Do jablečné polévky přidáme trochu spařených hrozinek a necháme je přejít varem. Recepty dalších ovocných polévek najdeme na internetových stránkách. Vzhledem k tomu, že je můžeme podávat chladné, jsou velmi příjemné v létě. Doslazovat můžeme mírněji a třeba raději medem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]