Švestková polévka
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 33, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:500 g švestekcukr podle chuti1 lžička škrobové moukyskořice nebo citrón podle chuti
Postup přípravy:Omyté švestky vypeckujeme a rozvaříme ve vodě doměkka. Pak je prolisujeme nebo mixujeme na kaši a zředíme na potřebné množství polévky. Polévku ochutíme špetkou mleté skořice nebo citrónové kůry a podle chuti dosladíme. Podáváme teplou i studenou. Kromě škrobové moučky můžeme do polévky přidat, ke konci varu, žloutek rozkvedlaný v troše vody. Pro změnu můžeme také dát obecně do ovocných polévek lžičku šlehačky.
Poznámky DDK:
Ovocné polévky - z jiných druhů ovoce připravujeme stejným způsobem. Do jablečné polévky přidáme trochu spařených hrozinek a necháme je přejít varem. Recepty dalších ovocných polévek najdeme na internetových stránkách. Vzhledem k tomu, že je můžeme podávat chladné, jsou velmi příjemné v létě. Doslazovat můžeme mírněji a třeba raději medem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME