Chutný kuřecí vývar
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 36)
Suroviny:
  • kousky z kuřete (hřbet, krk, křídla aj.)
  • 2 velké celery i s listy
  • 2 mrkve, nakrájené
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 2 kořeny petržele
  • směs koření: 1 bobkový list, 1/2 lžičky sušeného drceného tymiánu, 2 celé hřebíčky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1,2 l vody
    (2 cal/šálek)


  • Postup přípravy:
  • Do velkého hrnce vložíme kousky kuřecího masa, celer, mrkev, petržel, bobkový list, tymián, hřebíček, sůl a pepř.
  • Přidáme vodu a uvedeme zvolna k varu a vaříme na mírném ohni pod poklicí 1 a 1/4 hodiny.
  • Pak odstraníme z vývaru kousky masa, přecedíme a vyčistíme bílkem.
  • Z hladiny polévky odstraníme všechen tuk; tímto způsobem připravíme asi 1100 ml vývaru.
    »"Ach jaká to polévka!" řekl senior. "Takovou polévku příteli nedostaneš na celém světě, jenom právě tady, co jsme. Protože polévka se musí připravovat tak, aby v ní bylo nejen hovězí maso, ale i drůbež. Pokud možno kachna. To se pak vaří dohromady tak dlouho, nejméně čtyřiadvacet hodin, dokud se všechno nerozvaří jako písek. I hovězí kost se tam musí naměkko uvařit. Dá-li se do toho kohout, je to ještě lepší. Veliký kohout. Starý. S velikým hřebínkem, s černýma nohama, který už po léta vykonával své milostné poslání. V polévce musí být z něho každý kousíček, vše rozvařeno a vše na nejmenší kousíčky rozpitváno. Jediný talíř takové polévky postaví nemocného na nohy a zdravého promění v kvetoucího mladíka.

    (Zsigmond Móricz, 1879-1942, maďarský prozaik: "Barbaři a jiné povídky (Oběd), Praha 1971)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]