Ukrajinský boršč z vepřového masa
(Prima vařečka, TV Prima - okénko hostů, TV Prima, 20003)

Suroviny:
  • 400 g vepřového masa s kostí
  • 1 středně velká řepa
  • 4 brambory
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 velký rajčatový protlak
  • 1/2 citrónu
  • 1 feferonka
    Příloha: tmavý chléb

  • olej
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • bobkový list
  • pepř celý
  • pepř mletý
  • 1 feferonka
  • sekaná petrželka a kopr
  • 100 ml zakysané smetany
  • Postup přípravy:
  • Maso i s kostí dáme vařit.
  • Nakrájenou cibuli a mrkev orestujeme na oleji, přidáme protlak a lehce podusíme.
  • Když je maso měkké, vyndáme je a nakrájíme na kostičky., pak vrátíme zpět do vývaru a přidáme nahrubo nastrouhanou řepu.
  • Vaříme až řepa změkne, přidáme na kostičky nakrájené brambory, zelí nakrouhané na nudličky a přidáme koření a celou feferonku, kterou po chvíli zase vyndáme.
  • Necháme vařit, než změknou brambory, pak přimícháme připravenou cibuli s mrkví a protlakem.
  • Povaříme asi 5 min a přidáme rozetřený česnek a vymačkanou šťávu z citrónu.
  • Zakryjeme pokličkou a necháme chvilku natáhnout vůni česneku.
  • Hotový boršč na talíři zdobíme sekanou petrželkou, koprem a zakysanou smetanou.
    »Drazí hosté, Ludvík XVI. snědl před popravou v naprostém klidu mimo jiné šest kotlet; pro vás bude potěšením, že my jsme naši malou hostinu nevybírali s ohledem na množství a různorodost, nýbrž podle rozmanitosti v chutích a konzistenci. Na počest naší vědmy věštící z kávové sedliny si nejdříve pochutnejme na polévce s nevyslovitelným jménem. Uvařili jsme kus hovězího a slaniny doměkka. Maso jsme vyňali a nakrájeli na kousky. Pak jsme z pořádné porce másla a mouky udělali světlou jíšku a zamíchali do vývaru. Doměkka uvařené kyselé zelí jsme pokrájeli, řádně opepřili a dali do polévky a povařili, přidali smetanu a nakrájené maso. V Rusku se takové polévce jí pohankový koláč, vy si poslužte křupavými houstičkami; tak se spojí měkké s tvrdými a zuby budou mít radostnou činnost.«

    (Jakob Flach: "Minestra", Praha)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]