Chutný základní hovězí vývar
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 37)

Suroviny:
  • 1,5 kg hovězího masa (hřbet, nožičky, kosti)
  • kořenná zelenina: celer, mrkev, petržel
  • koření: bobkový list, hřebíček
  • 1/5 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1,2 l vody (pro asi 1 litr vývaru)

  • (2 cal/šálek)

    Postup přípravy:
  • Hovězí maso opečeme na nezakryté pánvi při 230 °C pod dobu 30 minut, až jsou kousky masa hnědé.
  • Slijeme tuk a maso s kostí vložíme do hrnce s pokličkou a vaříme. pokračujeme stejně jako u receptu přípravy kuřecího vývaru.
  • Do velkého hrnce umístíme kousky masa, celer, mrkev, petržel, bobkový list, tymián, hřebíček, sůl a pepř.
  • Přidáme vodu a uvedeme k varu. a vaříme na mírném ohni pod poklicí jeden a čtvrt hodiny.
  • Pak odstraníme kousky masa a vývar přecedíme.
  • Připravený vývar ještě vyčistíme vajíčkem podle návodu uvedeném v předpisu čištění vývaru a z jeho hladiny odstraníme tuk.
    » (zpět na začátek ukázky) Po obtížném nákupu mletého masa šly děti k Hasslerovi pro kost na polévku. Hassler byl výtečný řezník, pokud šlo o kosti, ale pramizerný, když běželo o nákup mletého masa, protože je mlel za zavřenými dveřmi a jinak je neprodával. A to potom jenom pámbu ví, co vlastně člověk kupuje. Neeley počkal s balíčkem masa venku, protože kdyby si Hassler povšiml, že nakoupily maso někde jinde, řekl by jim pyšně, aby si kost šly koupit tam, kde dostaly maso. Fanynka si poručila pěknou kost, na které zbývá ještě ždibec masa, za pět centů, aby byla v neděli polévka dobrá. Hassler ji nechal čekat, aby ji pověděl svůj starý a do omrzení opakovaný vtip: Jak si u něho nějaký člověk koupil za dva centy kousky pro psa, a jak on Hasssler, se ho zeptal, má-li mu to zabalit nebo si to pán sní hned na místě? Fanynka se povinně a plaše zasmála. Potěšený řezník šel k lednici a přinesl jí svítivě bíloou, velikou kost, obsahující smetanově zbarvený morek a na obou koncích ještě dosti hmotné třásně zbylého masa. Ukazoval ji, požaduje Fanynčin obdiv. Až ji maminka uvaří," pravil, "řekni jí, aby ti vyškrábala ten morek, namazala ti ho na chleba, pěkně posolila a popepřila, panečku, a to si, děvenko, pochutnáš." "Vyřídím to mamince." "Sněz to, ať se taky na tobě objeví trochu masa na kostičkách," zasmál se dobromyslně. Když byla už kost zabalena a zaplacena, uřízl ještě notný kus játrového salámu a podal ho fanynce. Fanynka v duchu velice litovala, že musí tohoto laskavého člověka podvádět nakupováním masa jinde. Škoda, že mu maminka s tím mletým masem nevěří.« (pokračování ukázky)
    (Betty Smith, 1904-1972, americká spisovatelka: "V Brooklynu roste strom", Práce Praha, 1970)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]