Zapečená polenta se šunkou a sýrem
("Prima vařečka" TV Prima, únor 2001)

Suroviny:
  • 200 g hladké kukuřičné mouky
  • voda
  • sůl
  • olej
  • 300 g šunky na kostičky
  • 150 g strouhaného sýra
  • 40 g másla
  • Na rajčatovou omáčku:
  • 400 g loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • provensálské koření

  • Příloha: rajčatová omáčka

    Postup přípravy:
  • Do vařící osolené vody vmícháme kukuřičnou mouku a na mírném ohni vaříme 15 až 20 minut do zhoustnutí.
  • Do vymazané zapékací misky rozprostřeme kaši, kterou prokládáme kostičkami šunky a strouhaným sýrem.
  • Kukuřičnou kaši v zapékací misce polijeme rajskou omáčkou, posypeme sýrem a zapečeme v troubě.
    Připrava rajčatové omáčky:
  • K nakrájeným rajčatům přidáme česnek,olej a provensálské koření.
  • Takto připravenou směs lehce podusíme.
    » Jen zřídka má člověk takové štěstí a hvězdy mají dobrou náladu, že počasí, rybářské štěstí, zahrada i karty dobře vycházejí - a tehdy nám Celestýna připraví svou specialitu: sicilskou polentu. Když se připojí ještě i nespočetné další náhody: dopis z Ameriky, zakoupený los s těmi čísly, která se jí předtím zdála, šťastně oprasená svině, pak ti předloží toto jednoduché jídlo v tak vznešené dokonalosti, že vzpomínka na ně se ti stane nadpisem pro celou kapitolu života, pokud i ty sám máš správnou náladu a nejsi otupělý vůči požitkům, které toto jídlo nabízí. Co jsem dostal z nemluvné kuchařky a co jsem zjistil vlastním pozorováním v této pošmourné kuchyni, s tím se vám svěřím:
    Půl kila kukuřičné krupice se spaří horkou vodou, abychom ji zbavili syrové, trpké chuti; voda se dá odkapat a kukuřice - přimísí se asi hrst pšeničné krupice, aby byla polenta trochu jemnější - se dá do půldruhého litru vroucí, osolené vody, v které jsme rozpustili kousek másla. Usilovně se míchá vařečkou, až to vše vře a odfukuje jako sto sopek. Když se voda vyvařila a kaše se odděluje od stěny mosazného hrnce, je polenta hotová; teď se vyklopí na prkénko a nechá se vychladnout. S kukuřicí se smíchá kousek másla a čtyři žloutky. Půl kila šunky a kytka petržele se poseká najemno a smíchá s dalším kouskem másla, dalšími čtyřmi žloutky, solí, kyselou smetanou a ušlehaným vaječným bílkem. Do formy vymazané máslem se mezi dvě vrstvy polenty dá posekaná nádivka a peče se v troubě, dokud se na hmotě nevytvoří žlutá kůrka pak se vyklopí a hustě posype strouhaným sýrem.

    (Jakob Flach (1895-1982): "Minestra", Frankfurt am Main, 1981)

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]