Jak připravit kukuřičnou kaši polentu nebo mamaligu

Balkánská kukuřičná kaše - polentaPolenta
Polenta (palenta, kačamak, pura, bakadran) - je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky. Označuje se tak pokrm i samotná kukuřičná mouka užívaná pro její přípravu. Kukuřičná kaše patří mezi nejrozšířenější pokrmy na Balkáně, v Rumunsku a Itálii, zejména v její severní části Lombardii. V těchto zemích je prodávána i v instantní formě, kterou snadno uvaříme podle předpisu na sáčku během 2 minut. Podáváme ji jako samostatný pokrm nebo jako přílohu. Např. v Rumunsku z uvařené a odstavené kukuřičné kaše vykrajují lžící noky a ty podávají jako přílohu k pokrmům s omáčkou například: k paprikáši, dušeným játrům a podobně. Dnes je u nás kukuřičná mouka běžně k dispozici a tak si tento univerzální příkrm můžeme připravit doma, zpestřit si jídelníček a nečekat až na dovolenou na jihu.
Polentu připravíme několika způsoby:
A)
  • Osolenou vodu uvedeme k varu a za stálého míchání dřevěnou lžící přisypáváme opatrně krupici.
  • Krupici vaříme a mícháme asi 45 minut, až se začíná hmota odlepovat od stěn hrnce.
  • Horkou hmotu vyklopíme na dřevěnou mísu, zarovnáme a vychladlou pak krájíme.
    B)
  • Nasucho osmahneme kukuřičnou krupici a když začne sladce vonět, zalijeme ji za stálého míchání studenou vodou.
  • Osolíme a stále mícháme až k bodu varu.
  • Pak polentu přikryjeme poklicí a za občasného míchání vaříme 40 minut.
  • Čím déle vaříme tím lépe chutná.
  • Tak jako v předchozím případě (a) hotovou polentu vyklopíme na dřevěnou mísu, zarovnáme a vychladlou krájíme na plátky a restujeme, smažíme na grilu, nebo pečeme v troubě.mamaliga - krájení nití
    C)
  • Do 2 litrů vařící vody zaváříme 500 g kukuřičné krupice tak, aby se v hrnci vytvořil kopec.
  • Když vařící voda obejde celý kopec, propíchneme jej měchačkou až dolů.
  • Voda pak vyvře i prostředkem a začne se zvolna přelévat přes krupici.
  • Necháme ji na mírném ohni vařit asi 40 minut apak ji rozmícháme na stejnoměrnou kaši.
  • Podle potřeby dolijeme vařící vodu.
  • Uvařenou polentu nalijeme do vymaštěné nádoby a necháme trochu vychladnout, dokud neztuhne.
  • Před podáváním ji vyklopíme na vál a bílou nití rozkrájíme na plátky nebo pásky.

    Kavkazská kukuřičná kaše - mamaliga
    Mamaliga (la meilleure) - je obdobou polenty a je stejně nepostradatelným jídlem v kavkazkých republikách. Zejména je oblíbená v Arménii, Gruzzi a Abcházii aj., kde je podávaná s kořením adžika, jako příloha ke smaženému nebo grilovanému kuřeti (Tabako), smažené rybě i k ostatnímu masu. K mnoha pokrmům se podává stejně jako polenta, tj. i studená, nakrájená na silné plátky. Její tuhá konzistence ji předurčuje i k přenosu na oblíbené pikniky v přírodě. Zvláště dobře chutná teplá, připravená jako samostatný pokrm, do něhož se vkládá speciální sýr "suluguni" (zkusíme nahradit mozzarelou - DDK). Protože jde o velmi běžný pokrm, je pro něj v domácnostech určena i zvláštní, asi šestilitrová, nádoba zvaná "čvani". Aby bylo jídlo správně připraveno, míchá se zvláštní dřevěnou lžící.
    Postup přípravy:Polenta
  • Do 1 litru vařící osolené vody sypeme tenkým praménkem za stálého míchání vařečkou 500 g prosáté kukuřičné mouky.Polenta
  • Vaříme za stálého míchání na mírném ohni, aby se houstnoucí kaše nepřipálila.
  • Když je kaše hustá a hladká, necháme ji stát na teplém místě.
  • Potom ji vyklopíme na mísu a podáváme jako přílohu k pokrmům.
  • Množství vody a mouky se řídí podle toho, k čemu kaši chceme použít.
  • Podáváme-li kaši jako samostatné jídlo, uvaříme ji měkčí buď v samotném mléce, nebo v mléce smíchaném na polovinu s vodou.
  • V tomto případě vmícháme do kaše zmíněný tvrdý sýr "suluguni".

    Literatura:
  • Dušan Karpatský: "Jugoslávská kuchyně", str. 175, Avicena Praha , 1988
  • Jaroslav Zahálka: "Balkánská kuchyně", Merkur Praha, 1981
  • Jiřina Chucesovová: "Kuchyně kavkazských národů", Sešity domácího hospodaření, svazek 121, strana 26, Práce Praha, 1983)

    Odkazy:
  • Smažená polenta
  • Zapečená polenta se šunkou a sýrem
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]