Arašídové chipsy - Rempeyek Kacang - Peanut Chips
("Kue kering & Snack, Khas Indonesia, PT Gramedia Pustaka Utama, Jakarta 1976, indonéská kuchyně)

Rempeyek KacangSuroviny:
  • 150 g rýžové mouky
  • 475 ml kokosového mléka z konzervy nebo podomácky připraveného z 1/4 dřeně zralého kokosového ořechu
  • 300 g suchých burských oříšků (arašídů)
  • 600 ml oleje na smažení
    Na kořenící směs:
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžíce nasucho opražených koriandrových semínek
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 2 listy limetky

    Postup přípravy:
  • V třecí misce nebo hmoždíři rozdrtíme či rozetřeme suroviny pro "kořenící směs": česnek, koriandrová semínka, sůl a listy limetky (případně citroníku nebo v nouzi nastrouhanou citrónovou kůru).
  • Pak smícháme rýžovou mouku, kokosové mléko, kořenící směs a vše dobře promícháme.
  • Na malou pánvičku nalijeme půl polévkové naběračky oleje a ohřejeme na středním plameni.
  • Nabereme jednu polévkovou naběračku připraveného těsta, k tomu jednu lžící burských oříšků a vše vložíme do horkého oleje na pánvi. Plochou obracečkou směs uplácáme, abychom získali plochou a kulatou placku - chips. Placju usmažíme dohněda, vyjmeme, olej necháme okapat a jeho zbytek odstraníme položením "rempeyeku" na papírový ubrousek. Tento postup opakujeme, pokud nám zbývá těsto. Během smažení přidáváme potřebné množství oleje, ale ne příliš. Chipsy musí být do oleje jen ponořeny, nesmí v jeho přebytku plavat. Dodržení tohoto postupu zajistí jejich kulatý tvar.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]