Karbanátky z ovesných vloček
(Jarmila Mandžuková: "Pokrmy z luštěnin a obilovin", strana 24, ZemN Brázda 1993, 4 porce)

Suroviny:
  • 200 g ovesných vloček
  • 10 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
  • kmín, majoránka, pepř
  • sůl
  • 1 cibule
  • 40 g tuku
  • petrželová nať
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • strouhanka
  • 1 vejce
    Na obalení:
  • 1 vejce a strouhanka

  • Příloha: vařené brambory

    Postup přípravy:
    Ovesné vločky přebereme a necháme v osolené vodě alespoň dvě hodiny bobtnat. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, pak přidáme houby. Sušené houby předem namočíme. Do scezených ovesných vloček vmícháme podušené houby, vejce, česnek utřený se solí, majoránku kmín a nasekanou petrželovou nať a dobře promícháme, případně podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Z hmoty tvoříme menší karbanátky, které obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a smažíme na tuku dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a se zeleninovým salátem.Pro změnu můžeme přidat místo hub nakrájený salám.

    Sekaná z ovesných vloček
    (Zdena Kumpošová, výstřižek z novin)
    Jinou variantu na na využití ovesných vloček tentokrát do sekané jsem našel na zažloutlém výstřižku z nějakýách novin. Autorka zde píše: "Recept na něco levného a hlavně chutného se může vždycky hodit. Zvlášť když zásoby docházejí a všichni kolem stolu na vás žadoní, co bude dnes dobrého? Recept, kterému říkám "Babiččino tajemství", jsem vymyslela jednou na chatě, právě když docházely peníze a špižírna zela prázdnotou. Sekaná takto připravená chutnala všem a manžel ani zeť vůbec netuší, že vlastně jedí ovesné vločky.
    Suroviny:
    500 ml horké vody
  • 1 kostka masoxu nebo jiného bujónu
  • 400 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1 lžička majoránky
  • 5 stroužků rozetřeného česneku
  • sůl podle chuti nebo 1 lžička vegety či podravky
  • mléko v množství na hustší těsto
  • zbytky např. uzeného nebo salámu či špekáčky, případně i tvrdý sýr nebo houby

    Postup přípravy:
  • V horké vodě rozpustíme kostku masoxu nebo jiného bujónu.
  • Pak přidáme ovesné vločky, dvě celá vejce, majoránku, česnek, osolíme nebo použijeme k ochucení podravku nebo vegetu
  • Směs dobře promícháme a počkáme až se masoxová voda vsákne do vloček.
  • Pak přilijeme tolik mléka, aby se vytvořilo hustší těsto.
  • Směs necháme chvilu uležet, aby se koření vsáklo a zavonělo.
  • Do těsta přidáme drobně nakrájené vše co máme po ruce (např. zbytky uzeného masa, kuřete, škvarky, kus salámu, špekáčky, tvrdý sýr a houby pokud je máme.)
  • Dobře zamícháme a vylijeme do vymazané např. remosky nebo urovnáme na plech
  • Pečeme asi půl hodiny (180°C), až sekaná provoní celou kuchyň a získá hnědou barvu
  • Sekaná chutná teplá se zeleninovým salátem např na oběd, nebo je dobrá i studená, jen tak s kouskem chleba a kyselou okurkou např. na k vydatné večeři.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]