Italská omáčka smetanová s hříbky na těstoviny
(Z propagačního časopisu: "Alberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str. 26, italská kuchyně)Hříbková omáčka se smetanou - je vhodná na jakékoliv těstoviny, nejvíce se doporučují tzv. vřetena - fusílie. Nejlepší je, jak již plyne z názvu, když ji můžeme připravit z malých hříbků, které jsme sami našli v lese nebo dostali od hodného houbaře. V nouzi však můžeme použít všude dostupné malé žampiony. Zde si můžeme s "lesní houbovou vůní" trochu vypomoci přídavkem malého množství houbového koření v prášku, (rozdrcené sušené lesní houby) nebo houbovou tresti, třeba vlastnoručně vyrobenou dle receptu DDK. Není to však nutné, neboť i méně výrazná chuť žampiónů postačí..
Suroviny:1 lžíce olivového oleje175 g anglické slaniny, na nudličky1 cibule, najemno200 g malých hříbků nebo žampiónů, na plátky300 ml co nejtučnější smetany1 hrst hladkolisté petrželkysůl a pepř
Postup přípravy:Na středním plameni rozpálíme olej ve velké pánvi.Vsypeme slaninu a necháme ji vyškvařit.Po pár minutách dáme do pánve cibuli a ještě ji 5 miínut opékáme dosklovita.Přihodíme houby a opékáme ještě 3 minuty a pak vmícháme smetanu a petrželku.Přivedeme k varu a necháme chvíli na mírném ohni probublávat.Na sníženém plameni asi 5 minut vaříme, aby se omáčka lehce zredukovala. Osolíme a opepříme podle chuti.Podáváme s těstovinami například s vřeteny ("fusíliemi").
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME