Italská omáčka smetanová s hříbky na těstoviny
(Z propagačního časopisu: "Alberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str. 26, italská kuchyně)
Hříbková omáčka se smetanou - je vhodná na jakékoliv těstoviny, nejvíce se doporučují tzv. vřetena - fusílie. Nejlepší je, jak již plyne z názvu, když ji můžeme připravit z malých hříbků, které jsme sami našli v lese nebo dostali od hodného houbaře. V nouzi však můžeme použít všude dostupné malé žampiony. Zde si můžeme s "lesní houbovou vůní" trochu vypomoci přídavkem malého množství houbového koření v prášku, (rozdrcené sušené lesní houby) nebo houbovou tresti, třeba vlastnoručně vyrobenou dle receptu DDK. Není to však nutné, neboť i méně výrazná chuť žampiónů postačí..
Suroviny:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 175 g anglické slaniny, na nudličky
  • 1 cibule, najemno
  • 200 g malých hříbků nebo žampiónů, na plátky
  • 300 ml co nejtučnější smetany
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Na středním plameni rozpálíme olej ve velké pánvi.
  • Vsypeme slaninu a necháme ji vyškvařit.
  • Po pár minutách dáme do pánve cibuli a ještě ji 5 miínut opékáme dosklovita.
  • Přihodíme houby a opékáme ještě 3 minuty a pak vmícháme smetanu a petrželku.
  • Přivedeme k varu a necháme chvíli na mírném ohni probublávat.
  • Na sníženém plameni asi 5 minut vaříme, aby se omáčka lehce zredukovala.
  • Osolíme a opepříme podle chuti.
  • Podáváme s těstovinami například s vřeteny ("fusíliemi").

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]