Nuoc cham - vietnamský sambal
(Salie Morris, Deh-Ta Hsiung: "The Cooks´s Guide to Asian Ingredients", str. 113, Southwater London, 2000) str 300, vietnamská kuchyně)Nuoc cham - je vietnamská delikátně kořeněná až téměř ohnivá omáčka sambal, která se používá k namáčení různých soust. Je výborná např. s dokřupava fritovanými jarnímu závitky. Ve Vietnamu tato omáčky nahrazuje na "Západě" obvyklou stolní sůl. Je pikantní, protože je to směs: chilli papriček, česneku, cukru, limetkové šťávy či rýžového octa a rybí omáčky. Je to klasická kombinace chuti pálivé, sladké, kyselé a slané, která je tak typická pro vietnamskou kuchyni. Obecně sambaly a další podobné omáčky jsou podávány v malých miskách. Při rodinném jídle jsou kousky vařeného masa, ryb nebo zeleniny namáčeny do jedné větší společné mísy s dip-omáčkou za použití tenkých dřívek. Někdy může mít každý hodovník svůj vlastní talířek s omáčkou, což je samozřejmé zejména při speciálních slavnostních příležitostech. Malé stolní misky jsou prodávány v řadě asijských obchodech a orientálních supermarketech. K zachování čerstvosti a vůně je nejlépe sambal připravovat až těsně před podáváním. K rozmělnění suroviny se používá také kuchyňský robot nebo mixer pro zpracování vlhkých surovin a nejčastěji hmoždíř pro drcení a smíchání suchých surovin. Pokud jsme rozhodnuti sambal déle skladovat, použijeme sklenici s šroubovacím víčkem; na povrch sklenice před uzavřením položíme průhlednou fólii nebo olejuvzdorný papír, abychom tím zabránilií korozi kovového víčka.
Suroviny pro asi 105 ml=7 lžíc:2 čerstvé červené chilli papriky, bez semínek2 stroužky česneku, rozmačkané45 ml rybí omáčky1 citrón nebo limetka, šťáva
Postup přípravy (pro 350 g):Rozpůlíme chilli papričky a ostrým nožem vyškrábneme všechna semínka a odstraníme je i se stonkem. Každopádně dáváme pozor při práci s čerstvými nebo i sušenými chilli papričkami; obahují olejovitou látku "capsaicin", která intenzivně dráždí kůži, je proto vždy nutné po práci s nimi dobře umýt ruce, případně používat gumové rukavice. Každopádně se přitom nedotýkáme očí!Chilli vložíme do velkého hmoždíře (třecí misky) a rozmělníme tloukem na pastu ( k ulehčení práce můžeme použít např. ruční mixer).Rozmělněné chilli přemístíme do misky a přidáme rozdrcený česnek, cukr, a rybí omáčku.Do směsi zamícháme dle chuti limetkovou nebo citrónovou šťávu.
Obdobné stránky v DDK
Sambaly - pikantní indonéské omáčky
Indické sambaly
Lexikon DDK - Sambal
Kuře s kokosovou omáčkou a se sambalem
Nasi Goreng - indonéské rizoto
Hovězí pečeně na zázvoru
ZPĚT do kapitolyHOME