Rouenská omáčka - Sauce rouennaise
(Jana Martinicová:"Francouzská kuchyně", str 300, Nakladatelství Merkur Praha 1980, francouzská kuchyně)
Suroviny:
  • 2 lžíce másla
  • 25 g hladké mouky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 250 ml horkého telecího (hovězího) vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 6 karotek, nadrobno nasekaných
  • špetka tymiánu a 1 bobkový list
  • 100 g másla
  • 100 g hovězího morku, nadrobno
  • 1 kachní játra
  • sůl a pepř
  • cayenský pepř, dle chutě
  • citrón

    Postup přípravy:
  • Červené víno povaříme s nasekanými karotkami, trochou tymiánu a bobkovým listem
  • Za mírného varu přidáváme pomalu máslo.
  • Vzniklou omáčku přecedíme, přidáme nasekaný morek, sítem do ní prolisujeme kachní játra a podusíme v omáčce.
  • Omáčku protlačíme plátynkem, osolíme, opepříme, přidáme cayenský pepř a několik kapek citrónu.
  • Podáváme hlavně k "rouenské kachně" a pečené drůbeži.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]