Španělská omáčka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 214, Nakladatelství Columbus Praha 2000, španělská kuchyně)
Suroviny:2 lžíce másla25 g hladké mouky1 lžička rajčatového protlaku250 ml horkého telecího (hovězího) vývaru1 lžíce vína Madeiry nebo likérové víno podobného typu1,5 lžičky bílého vinného octa2 lžíce olivového oleje25 g pokrájené slaniny25 g pokrájené mrkve25 g pokrájené cibule15 g pokrájeného celeru15 g pokrájeného pórku15 g pokrájeného fenyklusnítka čerstvého tymiánubobkový list
Postup přípravy:Na pánvi rozehřejeme máslo přidáme mouku a za neustálého míchání připravíme lehce nahnědlo jíšku.Přidáme rajčatový protlak a pak vmícháme horký vývar, víno a bílý vinný ocet a povaříme dvě minuty.V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme slaninu, mrkev, cibuli, celer, pórek, fenykl, snítku tymiánu a bobkový list.Smažíme dokud zelenina nezměkne. Pak děrovanou lžící zeleninu vyjmeme a necháme okapat.Zeleninu přidáme do omáčky a na mírném plameni necháme za občasného mícháná čtyři hodiny dusit.Před podáváním omáčku procedíme.
ZPĚT do kapitolyHOME