Salsas - mexické omáčky
Salsa - znamená v překladu omáčka. Mexičané, dle M. D. Klímy, rozeznávají jen omáčky studené, čerstvé a teplé. Nevařené omáčky, zde španělsky zvané "crudo" (syrové), jsou spíše studenými dip-omáčkami. První omáčka na této stránce patří mezi "studené omáčky", která však v konečné úpravě je nalita na nadívané tortilly a zapečena. Druhá omáčka je částečně tepelně zpracovaná. Takových vařených teplých omáček má mexická kuchyně málo, což je dáno velmi teplým podnebím. Tyto omáčky se vyznačují pikantností a jasně červenou barvou. Zahušťují se přirozeným způsobem tj. částečným rozvařením některých surovin; nepoužívá se k zahušťování mouky, či zásmažka apod. Tyto omáčky jsou součástí báječného mexického jídla enchilados - zapečených nadívaných tortill, které mohou být chutným vegetariánským pokrmem. Tortilly k tomu, si můžeme velmi snadno koupit nebo sami připravit, a to jak moučné - pšeničné , tak kukuřičné.
Mexická rajčatová omáčka
(Linda McCartney´s: Vegetarian Cooking around the World", 2000, mexická kuchyně)
Suroviny pro 4 porce: 400 g rajčat v plechovce nebo 450 g čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených1 malá nebo 1/2 střední cibule, nasekaná2 střední zelené chilli, jemně nasekaná2 lžičky citrónové šťávy špetka nerafinovaného cukru, pokud je třeba 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželkypepř a sůl podle chuti
Postup přípravy:Ve středně velké míse všechno smícháme a podle chuti okořeníme.
nahoru
Salsa Verde
(Linda McCartney´s Vegetarian Cooking around the World", 2000, mexická kuchyně)
Suroviny pro 6 porce: 2 - 3 jalapeno chilli papričky, bez semínek (čerstvé nebo nakládané) 350 g zelených rajčat, oloupaná a nasekaná 1 střední cibule, nadrobno nasekaná1 lžíce nerafinovaného cukru4 lžíce čerstvě nasekaného koriandru nebo petrželkyšťáva z 1 citrónusůl a černý pepř
Postup přípravy:Jemně nasekáme chilli papričky, ale nejdříve odstraníme semínka (pokud jsou čerstvé).Na střední pánvi vaříme rajčata, cibuli a chilli papričky ve vrstvě asi v jednoho centimetru vody, na střední ohni, po dobu 5 minut, až jsou měkké.Odstraníme z ohně a necháme ochladit a pak zamícháme ostatní ingredience a ochutíme solí a pepřem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME