Sacivi - gruzínská ořechová omáčky
(Alena Vlčková: 3 x 99 specialit sovětské kuchyně", str.55, Lidové nakladatelství Praha, 1986, gruzínská kuchyně)
Sacivi (satsivi) - je světoznámá gruzínská omáčka ke svátečním pokrmům. Základ tvoří ořechy, podobně jako u omáček "baža", které se obě podávají ke všem druhům masa. Studenou ořechovou omáčkou polijeme porce vařeného kuřete, slepice, pečené lilky, pečeného pstruha, fazole aj. V Gruzii se připravuje mnoho druhů ořechových omáček - "sacebeli", "gari" aj. snad v každé vesnici mají svůj vlastní recept, liší se pouze kořením a různými aromatickými bylinkami.
Suroviny:
  • 100 g másla
  • 300-400 g loupaných vlašských ořechů
  • 5-8 cibulí
  • 1-2 lžíce mouky
  • 2 žloutky
  • 6-7 stroužků česneku
  • 100 ml vinného octa
  • koření: 2-3 bobkové listy, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké nebo ostré papriky (podle chuti). Další možnosti: 1/2 lžičky šafránu, 1 lžička drcených semínek koriandru, 1 lžička mletého pepře)
  • bylinky: majoránka, petrželka
  • sůl
  • 400-500 ml kuřecího vývaru
  • sůl na dochucení

    Postup přípravy:
  • Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle, přidáme česnek, zaprášíme moukou, zředíme vývarem a povaříme.
  • Zvlášť svaříme vinný ocet s hřebíčkem, skořicí a bobkovým listem.
  • Nastrouhané ořechy smícháme s červenou paprikou, majoránkou, petrželkou, žloutky, scezeným aromatizovaným vinným octem a všechno vložíme do vroucího kuřecího vývaru.
  • Prohřejeme, ale už nevaříme, studenou ořechovou omáčkou polijeme porce masa a zeleniny.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]