Sacivi - gruzínská ořechová omáčky
(Alena Vlčková: 3 x 99 specialit sovětské kuchyně", str.55, Lidové nakladatelství Praha, 1986, gruzínská kuchyně)Sacivi (satsivi) - je světoznámá gruzínská omáčka ke svátečním pokrmům. Základ tvoří ořechy, podobně jako u omáček "baža", které se obě podávají ke všem druhům masa. Studenou ořechovou omáčkou polijeme porce vařeného kuřete, slepice, pečené lilky, pečeného pstruha, fazole aj. V Gruzii se připravuje mnoho druhů ořechových omáček - "sacebeli", "gari" aj. snad v každé vesnici mají svůj vlastní recept, liší se pouze kořením a různými aromatickými bylinkami.
Suroviny:100 g másla300-400 g loupaných vlašských ořechů5-8 cibulí1-2 lžíce mouky2 žloutky6-7 stroužků česneku100 ml vinného octakoření: 2-3 bobkové listy, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké nebo ostré papriky (podle chuti). Další možnosti: 1/2 lžičky šafránu, 1 lžička drcených semínek koriandru, 1 lžička mletého pepře)bylinky: majoránka, petrželkasůl400-500 ml kuřecího vývarusůl na dochucení
Postup přípravy:Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle, přidáme česnek, zaprášíme moukou, zředíme vývarem a povaříme. Zvlášť svaříme vinný ocet s hřebíčkem, skořicí a bobkovým listem. Nastrouhané ořechy smícháme s červenou paprikou, majoránkou, petrželkou, žloutky, scezeným aromatizovaným vinným octem a všechno vložíme do vroucího kuřecího vývaru.Prohřejeme, ale už nevaříme, studenou ořechovou omáčkou polijeme porce masa a zeleniny.
ZPĚT do kapitolyHOME