BBQ omáčky a omáčky na steaky
(Michal Málek: "Grill a Barbecue pro všechny" a jiní, severoamerická kuchyně)

Barbecue omáčky ("BBQ sauce") - jsou rozmanité omáčky, kterými se hotové pokrmy polévají a potírají až na talíři, nebo těsně před dokončením grilování. Nepoužíváme je během normálního pečení, neboť se žárem připalují a ty přiboudliny zrovna nejsou zdravé. Ovšem namazat jimi maso těsně před dokončením je naopak vhodné, poněvadž trochu zaschnou, ztuhnou a udělají skořápku. Nesmí se však spálit! Vybral jsem pro vás následující BBQ omáčky.

Základní omáčkaZákladní americká omáčkaOmáčka BBQ, že si prsty ulížeteČesneková omáčka
Vylepšená hořčiceČínská švestková omáčkaOmáčky s Coca ColouSladká kreolská omáčka
Buráková omáčkaMeruňková omáčka


Omáčky na steaky ("Steak sauce") - jsou specielní omáčky, které se přidávají výhradně na steaky až po dokončení grilování, tedy až na talíři. Vybral jsem pro vás následující omáčky na steaky.

Domácí omáčkaDomácí omáčka podobná A-1Argentinská omáčka
Arizonská omáčkaLone Star Steak SauceOmáčka s rozinkami
Pig Picker Pucker sauceOmáčka s malinami

BBQ - BARBECUE OMÁČKY

Základní BBQ omáčka
Suroviny:
  • 1 plechovka rajského protlaku, asi 150 g
  • 3 lžíce hořčice
  • 1 střední cibule nadrobno
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 500 ml litru vody
  • 250 ml octa 5%
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžíce červené papriky
  • 1 lžička mletého hřebíčku nebo 3 hřebíčky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky pepře
    Postup přípravy:
  • Směs surovin zvolna vaříme asi 1 hodinu, pak scedíme a ihned použijeme nebo uskladníme do lednice.
  • Používáme na maso servírované na stole nebo na grilu za snížené teploty při dopékání.

    Základní americká BBQ omáčka
    (Podle: "Thrill of the grill by Chris Schlessinger")
    Suroviny:
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 1 lžíce oleje
  • 200 ml rajského protlaku
  • 750 ml rajské šťávy
  • 150 ml bílého 4% octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce papriky
  • 1/2 lžičky cayenského pepře
  • 1 lžíce melasy
  • 75 ml pomerančové šťávy
  • 2 lžíce dijónské (francouzské) hořčice
    Postup přípravy:
  • Zpěníme cibuli na oleji a dozlatova, přidáme vše ostatní a zvolna převaříme.
  • Nakonec rozmixujeme a skladujeme v lahvičce v lednici.

    Omáčka BBQ, že si prsty ulížete
    (Steven Reichlen)
    Suroviny:
  • 2 šálky kečupu
  • 2 šálky"A-1 steak omáčky"
  • 1 lžička celerového semínka
  • 1 lžička Tabasca
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2/3 šálku hnědého cukr
  • šťáva ze dvou citrónů
  • 4 lžíce nastrouhaného křenu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku nebo 2 stroužky utřeného čerstvého
  • 1/2 lžičky šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek piva
  • 2 menší cibule najemno nasekané
    Postup přípravy:
  • Vše smícháme v hrnci a za stálého míchání 5 minut povaříme

    Česneková omáčka - BBQ
    Suroviny:
  • 1 hlavička česneku
  • 3 žloutky
  • citrónová šťáva
  • 100 ml olej
  • 1 lžíce vařící vody
    Postup přípravy:
  • Utřeme česnek se solí, přidáváme žloutky a dále třeme, potom přikapáváme olej a nakonec citrónovou šťávu.
  • Když směs zhoustne a je hladká, vmícháme lžíci vařící vody.

    Vylepšená hořčice - BBQ
    Postup přípravy:
  • Hořčici šleháme za přikapávání oleje, až je hladká jako majonéza.
  • Potom vmícháme jemně nasekanou cibulku a petrželku.

    Čínská švestková omáčka - BBQ
    Suroviny:
  • 3 lžíce povidel nebo přiměřené množství sušených švestek bez pecek!
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky cayanského pepře
  • 1 lžička cukru, pokud možno hnědého
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 malé cibule, nasekané
  • 250 ml kuřecího vývaru
    Postup přípravy:
  • Vše svaříme a rozmixujeme do jednolité hmoty.
  • Správné je, když je hodně viskózní tak, že téměř neteče.
  • Pokud je omáčka moc řídká vaříme ji, až se odpaří na správnou hustotu, poku je naopak hustá přidáme vývar.

    BBQ omáčka s Coca Colou 3
    (Od Garyho)
    Postup přípravy:
  • Smícháme v šálku Coca-Colu a kečup v poměru 1 : 1.
  • Vaříme na mírném ohni za občasného míchání, až získáme přiměřenou hustotu omáčky.

    Sladká kreolská omáčka BBQ
    (Upraven recept podle Emerila Lagasse, "Emeril's Creole Chrismas", vydal William Morrow)
    Suroviny:
  • 500 ml kečupu
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky melasy
  • 2 lžičky kreolské, nebo kremžské hořčice
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1 menší cibule drobně nakrájená
  • 2 lžíce cukru
  • trošku pálivé pepřové omáčky, ale červený pepř taky vyhoví
  • trošku worchesterové omáčky
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • trošku soli a pepře.
    Postup přípravy:
  • Vše rozmixujeme v kuchyňském robotu (mixeru) a uložíme v chladnu.
  • Před použitím necháme aspoň přes noc odležet.
  • Podáváme ke steakům.

    BBQ buráková omáčka
    Suroviny:
  • 3 lžičky podzemnicového oleje
  • 75 g vyloupaných nesolených burských oříšků
  • 1/2 nakrájené cibule
  • 1/2 lžičky sušených chilli papriček
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 350 ml horké vody
  • sůl, pepř
    Postup přípravy:
  • Na pánvi rozpálíme olej a burské oříšky osmažíme dozlatova.
  • Oříšky rozmixujeme s cibuli, chilli papričkami, zázvorem, cukrem a citrónovou šťávou do hladké kaše.
  • Vmícháme tolik horké vody, aby vznikla tekutá omáčka.
  • Vraťíme ji zpět na pánev a přivedeme do varu a vaříme 2 minuty za stálého míchání, aby se nepřipálila.
  • Přisolíme a opepříme podle chuti, sundáme z ohně a udržujeme v teple.

    Meruňková omáčka s limetkami
    Suroviny:
  • 2/3 šálku meruňkové zavařeniny
  • 1/2 šálku čerstvé šťávy z limetek (asi 2)
  • 1/3 šálku zlatých rozinek
  • 1/4 šálku octa balsamico
  • 1/4 šálku kečupu
  • 1/4 šálku worchesterové omáčky
  • 1 lžíce nějaké pálivé omáčky jako je např. tabasco
  • 1/4 lžičky krystalové soli
  • 1/4 lžičky pepře
    Postup přípravy:
  • Rozpustíme zavařeninu v kastrolku, přidáme vše ostatní a prohřejeme.

    OMÁČKY NA STEAKY

    Domácí omáčka na steaky
    Suroviny:
  • 1/4 l kečupu
  • 1 cibule, najemno usekaná
  • 1 velký stroužek česneku, vcelku
  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 šálku worchesterové omáčky
  • 1/4 šálku citrónové šťávy
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička hořčice
    Postup přípravy:
  • Vše smícháme a zvolna nepřikryté vaříme za občasného zamíchání, až se voda odpaří a omáčka nabude vyhovující hustotu.
  • Scedíme a odstraníme cibuli a česnek.
  • Hotová omáčka je hnědá, skladujeme ji v lednici.

    Domácí omáčka
    (Velmi podobná nejznámější americké "A-1 steak sauce")
    Suroviny:
  • 1 šálek kečupu
  • 1/2 šálek cibule, usekané nadrobno
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 šálku worchesterová omáčka
  • 1/4 šálku citrónové šťávy
  • 1/4 šálku bílého octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce hořčice
    Postup přípravy:
  • Vše smícháme a nepřikryté zvolna vaříme za občasného zamíchání, až se dost vody odpaří na vyhovující hustotu.
  • Hotová omáčka je hnědá, pak umixujeme a skladujeme v lednici.

    Argentinská omáčka na steaky
    Suroviny:
  • 1/2 a 1/4 šálku bílého octa (normální kuchyňský ocet)
  • 2 jalapeňos nebo feferonky, nasekané
  • 4 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy
  • 1/2 šálku čerstvé nasekané petrželky
  • 1/2 šálku čerstvého nasekaného oregana
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • sůl a pepř
    Postup přípravy:
  • Vše umixujeme v mixéru. Omáčka je určena na steak, ktwerý je již upečený a leží na talíři.

    Arizonská omáčka na steaky
    Suroviny:
  • 1 šálek kečupu
  • 2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička cayenského pepře
  • 1 lžíce francouzské hořčice (Dijonská)
  • sůl a pepř.
    Postup přípravy:
  • Vše smícháme, skladujeme v chladnu


    Lone Star Steak Sauce
    (Podle "Grandma's cookbook")
    Suroviny:
  • 1/2 šálky másla
  • 2 lžíce worchesterové omáčky
  • 3/4 lžičky pepře
  • pár kapek Tabasca
  • 1/2 hrnku citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • 1/2 lžičky hořčicového prášku
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Vše zamícháme do rozpuštěného másla v rendlíku.
  • Můžeme přidat vypečenou šťávu z masa, pokud jsme steaky dělali na pánvi.
    Poznámka DDK: Lone Star nebo-li "Osamělá hvězda" je znakem Texasu.

    Omáčka na steaky s hrozinkami
    Suroviny:
  • 1/4 šálku rozinek
  • 1 plechovka (200 g) rajského protlaku
  • 1 šálek vody
  • 3 lžíce worchesterové omáčky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
    Postup přípravy:
  • Rozinky namočíme do vody a necháme nabobtnat.
  • Potom je rozmixujeme a přidáme všechny uvedené ostatní suroviny.
  • Vaříme do zhoustnutí, potom dochutíme na správnou sladko-trpkou chuť.

    Omáčka s malinami
    Suroviny
  • 2 lžíce malinového džemu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce worcesterová omáčka
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce sladového octa nebo v nouzi obyčejného
  • 5 kapek Tabasca nebo jiné pálivé přísady
  • sůl a pepř podle chuti
    Postup přípravy:
  • V hrnci nad prudkým ohněm smícháme vše a za stálého míchání.
  • Vaříme až směs začne houstnout, pak snížíme plamen a zvolna vaříme ještě 10 minut.

    Pig Picker Pucker sauce
    (Od Steven Reichlena)
    Suroviny:
  • 1 1/2 šálku jablečného octa
  • 3/4 šálku vody
  • 2 lžíce hnědého cukru (nebo podle chuti)
  • 1 lžíce drcených čili papriček
  • 1 menší cibule na teninké plátky nakrájená
  • 1 1/2 lžíce krystalové (kosher nebo mořské) soli
  • 1/2 lžičky pepře
    Postup přípravy:
  • Smícháme vše v misce a mícháme až se cukr a sůl rozpustí.
  • Používáme na potření vepřového masa nebo k vepřovému masu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]