Vlámská olivová omáčka dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe, české vydání Paseka Litomyšl, 1996, strana 75)
Vlámskou olivovou omáčku - měl Nero Wolfe rád s grilovanými kachňátkami, ale my si to pro tentokrát odlehčíme a zkusíme ji pouze s kachními prsíčkami nebo grilovaným kuřátkem a pro tentokrát se žampiony místo lanýže.
Suroviny:
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic másla
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • 2 lžíce drobně nakrájené šalotk
  • 1 1/2 lžíce hladké mouk
  • 1,5 šálku šampaňskéh
  • 1/2 šálku zelených oliv plněných papričkami pimiento
  • 1 lžíce drobně nakrájeného lanýže (pokud je v samošce neseženeme, tak zkusíme žampiony nebo zkusíme vzít naše prasátko do lesa, ať hledá - DDK)
  • sůl a pepř
    Příloha: grilovaná kachňátka (poradím: když má kachňátka soused na dvorku, poproste ho o výpomoc:-))

    Postup přípravy:
    Na pánvi rozpustíme máslo až zpění (nenechat však zhnědnout!), přidáme petrželku a šalotku.
  • Pět minut zvolna restujeme, pak přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 3 minuty.
  • Potom pomalu přiléváme šampaňské a stále pokračujeme v míchání.
  • Když je omáčka pěkně hladká a hustá (asi po 10 minutách), odstavíme ji a procedíme.
  • Olivy s vloženými papričkami nakrájíme na tenké plátky a přidáme i s houbami do omáčky.
  • Zvolna vaříme dalších pět minut, osolíme, opepříme a horké podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]