Povidlová omáčka Anuše Kejřové
(Anuše Kejřová-Nápravníková: "Úsporná kuchařka", vydáno 1909, str 95)

Suroviny:
  • 1 lžíce povidel
  • 1 lžíce růžové jíšky z másla nebo sádla
  • 250 ml vody
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • 1 lžíce rumu
    Příloha: houskové knedlíky

    Postup přípravy:
  • Do hrnku dáme 1 lžíci povidel, lžičku sádlové nebo máslové růžové jíšky, na to nalijeme asi 1/4 litru vody a necháme vše dobře provařiti.
  • Přidáme špetku tlučeného hřebíčku a lžíci rumu. Podáváme třeba s houskovými knedlíky.
    »"Musím se Vám také milostivá paní pochlubiti, jak vařím! Mužíček jest se mnou úplně spokojen; když jsme sem přišli, všechny dámy se mně ptaly. kdo nám bude vařiti; myslily si, ježto jsem dosud mladá, že vařit neumím! Nyní chodí ke mně na radu ve vaření dáma padesátiletá! A radost jsem měla, že Němkyně uznaly, že my Češky jsme docela jinak pro život vychovány než ony!! A Vám milostivá paní, budu do smrti vděčna za Vaši obětavost ke mně."«
    (M. Šmatolánová, choť lesního rady, dopis autorce "Úsporné kuchařky", 1920)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]