Česneková omáčka Anuše Kejřové
(Anuše Kejřová-Nápravníková: "Úsporná kuchařka", str. 79, vydání 1909)

Suroviny:
  • 5 stroužků česneku
  • 700 ml slabšího polévkového vývaru (třeba z kostky)
  • 1 malá cibule
  • 2-3 lžíce světlé jíšky
  • špetka muškátového květu
  • sůl
    Příloha:knedlíky, hovězí maso a pod.

    Postup přípravy:
  • Pět stroužků česneku rozkrájíme do 3/4 litrového hrnku slabé polévky, a necháme vařiti.
  • Přidáme malý kousek cibule, zahustíme 2 - 3 lžícemi jíšky, štipkou květu a podle potřeby přisolíme.
  • Uvařené procedíme a dbáme na to, aby omáčka byla zahoustlá.
  • Zbude-li omáčka od oběda, uvaříme uzené k večeři, na pařák dáme ohřáti knedlíky a tak si opatříme chutnou a sytou večeři.
    »"Nedostává se mi slov, poděkovati Vám za velký zázrak Vámi na mé dceři Aničce vykonaný. Domácnost ji dříve vůbec nezajímala, což nesmírně mně trápilo, a nyní hrne se do vší práce a všechny nás poučuje."«

    (Božena Theinová, tov. likérů Litomyšl, dopis autorce "Úsporné kuchařky", 1920)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]